2002076 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuntien päättäjät pelkäävät talouden romahdusta tulevina vuosina

Julkaistu: 13.2.2002 17:21

Niinistön mukaan kuntatalouden ongelmat johtuvat kuntien holtittomasta kulutusjuhlasta

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan talouskasvun hiipuminen ei näy kuntien viime vuoden tilinpäätöksissä. Negatiivisen vuosikatteen kuntia oli arvion mukaan 95, kun niitä vuotta aiemmin oli vielä 193.

Kuntaväen mielestä syytä juhlaan ei kuitenkaan ole, sillä tulevina vuosina verotulojen väheneminen, valtionavun leikkaukset ja lakisääteisten tehtävien lisääntyminen uhkaavat ajaa yhä useamman kunnan ahdinkoon.

Ennakkotietojen mukaan kuntien ja kuntayhtymien yhteenlaskettu vuosikate oli viime vuonna 1,85 miljardia euroa. Suomen Kuntaliiton ennusteen mukaan tänä vuonna pysytään vielä viime vuoden tasolla, mutta vuonna 2003 vuosikate romahtaisi miljardiin euroon. Vuonna 2004 pudottaisiin 900 miljoonan euron tasolle.

Kunnat eivät halualisää tehtäviä

Kuntaliitto vaati keskiviikkona Kunta-alan talous- ja rahoitusfoorumissa m/s Silja Serenadella, että valtion tulee aikaistaa harkinnanvaraisia valtionosuuksia kriisiin ajautuneille kunnille.

– 20 kuntaa horjuu kuilun partaalla. 95 kunnassa rahat eivät riittäneet viime vuonna käyttötalousmenoihin. 238 kunnassa on odotettavissa tappiollinen tilinpäätös, Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne luetteli.

Kuntaliiton puheenjohtajan, kansanedustaja Hannes Mannisen (kesk.) mukaan valtion ei tule siirtää uusia tehtäviä kunnille, sillä nykyistenkin hoitamisessa on suuria ongelmia.

– Myös valtionavun indeksikorotukset tulee maksaa täysimääräisenä kuntien talousahdingon helpottamiseksi, Manninen vaati.

Manninen muistutti kuntien talouden epätasaisesta kehityksestä. Yli 100 000 asukkaan kaupungit tekivät viime vuonna parhaimmat vuosikatteet.

Heikoimmat vuosikatteet löytyivät alle 6 000 asukkaan kunnista. Vaikein tilanne oli Lapissa, Etelä-Savossa ja Kainuussa.

– Talousvaikeudet keskittyvät kuntiin, joissa on vähän asukkaita. 250 miljoonan euron lisäpanostuksella kaikki kunnat saataisiin plussan puolelle, Manninen lähetti terveisiä valtiovarainministeriölle.

Niinistö syyttääkuntia kulutusjuhlista

Kunta-alan talousseminaarissa puhunut valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) sälytti vastuun kuntien talousongelmista kunnille itselleen. Hänen mielestään kunnissa vietettiin viime vuonna kaikkien aikojen kulutusjuhlia. Uusien investointien toimintamenot rasittavat Niinistön mukaan kuntien taloutta myös tulevaisuudessa, samaan aikaan kun verotulot ja valtionapu pienenevät.

– Lottovoitot ovat menneet, eivätkä ne tule pian takaisin. Kunnissa tuudittauduttiin siihen, että meno jatkuu ennallaan, Niinistö arvosteli.

Niinistö neuvoi kuntia keskittymään nyt kuntalaisten hyvinvointipalveluihin ja karsimaan muita menoja.

Koulutuksen, terveydenhuollon, sosiaalipalvelujen ja infrastruktuurin ulkopuolisia palveluja tulisi hänen mielestään tarjota vain, jos kunnalla on siihen varaa.

Tuoreimmat osastosta