Koko nousujohteisen työuransa nyt 44-vuotias ekonomi Arto Hiltunen on tehnyt S-ryhmän palveluksessa. Nykyisessä toimitusjohtajan tehtävässä hän on ollut vuodesta 1998.
Hiltusta pidettiin vahvana seuraajaehdokkaana SOK:n nykyisen pääjohtajan Jeren Lahden seuraajaksi. SOK:n hallintoneuvoston valinta osui kuitenkin sen puheenjohtajaan Kari Neilimoon. Lisäksi Hiltunen lähti SOK:n hallituksesta. Hän ottaa tilanteen rauhallisesti, vaikka vastoinkäymiset näkyvätkin tiettynä varovaisuutena lausunnoissa.
– S-ryhmän hallitukseen ja hallintoneuvostoon tehdään vuosittain valintoja ja prosessi toimii ihan normaalisti. Ryhmän päätöksentekomalli on hyvin selkeä ja hallitus sekä hallintoneuvosto tekevät päätökset. Päätöksiä on tehty viimeisten vuosien aikana linjakkaasti. Uskon, että S-ryhmässä täytetään paikkoja jatkossakin substanssin perusteella. Parhaat henkilöt parhaille paikoille.
Hiltunen ei myöskään näe mitään merkkejä valtataistelusta S-ryhmän sisällä, vaikka viime aikoina on näyttänyt siltä, että alueosuuskaupat haluavat lisätä omaa valtaansa SOK:n kustannuksella. Hänen mielestään on ymmärrettävää, että alueosuuskaupoissa ollaan ylpeitä menestyksestä.
– Markkinaosuudet ovat kasvaneet ja tulostakin on tullut. Vaarana on tietenkin, että jäädään menestymisen loukkuun, mutta en näe sellaista riskiä, Hiltunen sanoo.
Hänen mielestään työnjako SOK:n ja alueosuuskauppojen kesken on selkeä eikä isoja remonttitarpeita ole.
– SOK hoitaa muun muassa asiakasomistajuuteen liittyviä asioita, ketjunohjausta ja yhteisen markkinoinnin suunnittelua. Keskeinen tehtävä on hankinnan ja logistiikan hoitaminen Inex Partnersin ja Intrade Partnersin kautta. Keskeisintä on, että näihin toimintoihin haetaan koko ajan lisää tehokkuutta ja laatua.
Tukitoimintojen lisäksi SOK:lla on omaa liiketoimintaa kuten Hankkija Maatalous, osa Sokoksista, autokauppa ja hotellitoimintaa.
Pääkaupunkiseudulla päivittäistavarakauppa, polttoainemyynti ja ravintolatoiminta ovat hotellien ravintoloita lukuun ottamatta HOKin hoidossa. Tapiolan ja Helsingin Sokokset ovat osakeyhtiössä, josta SOK omistaa 90 prosenttia ja HOK yhdessä Varubodenin kanssa tasaosuuksin loput.
Ulkomaista kumppania SOK:lle on on tarjottu Keski-Euroopasta ja pohjoismaisen Coop Nordenin suunnasta. Hiltusen mukaan vaihtoehtoihin on liian aikaista ottaa kantaa.
– Hankintaan liittyvät kysymykset rajojen yli liittyvät nimenomaan tehokkuuteen eivätkä rakenteellisiin kysymyksiin. Yhtenä keinona tehokkuuden lisäämiseen on se, että hoidetaan hankinta ja logistiikka yhdessä jonkin toisen osapuolen kanssa. S-ryhmällä on pohjoismaista yhteistyötä NAF:n kanssa ja toisaalta keskieurooppalaisen Metro-ryhmän kanssa hankintayhteistyötä käyttötavarapuolella. Tuntuu siltä, että ensisijaisesti näitä pitää kehittää mutta muitakin vaihtoehtoja pitää tutkia.
Hiltusen mukaan tehokkuuden lisäksi pitää pystyä hyödyntämään myös ketjun ominaispiirteitä.
– S-ryhmässä nämä liittyvät ensisijaisesti asiakasomistajuuteen, osuuskuntamuotoon ja ennen kaikkea alueellisuuteen, joka on ollut viimeisten vuosien aikana vahva kilpailuetu.
Kommentit
Näytä lisää