200209467 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laatu on parasta luksusta

Peab Heinänen ei tingi lopputuloksesta

11.2.2002 15:08

Helsinkiläinen Rakennusliike Peab Heinänen haluaa profiloitua laadukkaaksi luksusrakentajaksi. Toimitusjohtaja Juha Salomäelle laatu on ollut sydämenasia jo 80-luvulta lähtien, jolloin hän muun muassa ohjasi rakentamisen laatua käsittelevän Teknillisen korkeakoulun diplomityön.

– Koko yritys pitää kiinni laatumaineesta ja tuotteen laadukkuudesta, joilla pyrimme myös erottumaan joukosta. Emme myöskään ole halvimmasta päästä. Hintaero saattaa olla pieni, mutta riittävä, koska monet muutkin yritykset pitävät itseään laadukkaina, Salomäki pohtii.

Yritys pystyy toimitusjohtajan mukaan tekemään tiukkaa urakkaa halvemmallakin, mutta silloin kun kohteena on arvotalo tai uudisrakennus, ei työtä lähdetä tekemään halvalla tai oikomalla.

– Mallin mukaan tekeminen vaatii tekijältä oman työn arvostelua koko ajan. Virhe korjataan heti kun se havaitaan, eikä töitä jatketa sen jälkeen. Ja virheitä sattuu aina, Salomäki myöntää.

Kisälleistä

työntekijöiksi

Tiukat laatuvaatimukset asettavat kovat vaateet paitsi aliurakoitsijoille myös työntekijöille. Hyviä työntekijöitä on Salomäen mukaan vaikea löytää: kymmenestä aloittaneesta keskimäärin vain kolme täyttää laatuvaatimukset ja jää yrityksen palvelukseen.

– Kisällitoiminta on hidas, mutta paras ja ainoa tapa saada hyviä työntekijöitä. On hieno asia, että ammattilaiset haluavat jakaa tietoa eteenpäin ja kokevat mielihyvää työn opettamisesta.

Salomäki ennustaa, että 5–10 vuoden kuluessa kaikilla rakentajilla on huutava työvoimapula.

– Työntekijät arvostavat jatkuvaa työtä ja sitä, että saavat toteuttaa hienoja kohteita. Sitä kautta he eivät ole pyytämässä huippukorkeata palkkaa. Pyrimme viimeiseen asti siihen, että emme lomauta työntekijöitä. Työntekijät tekevät laadun lopulta, sitä ei voi liikaa korostaa, Salomäki muistuttaa.

Erilaista

luksusta

Peab Heinänen on vuonna 1966 Rakennus Oy Leo Heinäsenä perustettu, pääkaupunkiseudulla toimiva korjausrakentamiseen erikoistunut rakennusliike. Yrityksellä on sisaryhtiöt Tampereella ja Oulussa. Yritys kuuluu Peab-konserniin, joka on 18 miljardin kruunun liikevaihtoineen ja 10 000 työntekijöineen yksi Pohjoismaiden johtavia rakennusalan konserneja.

Peab Heinäsen näyttäviä viime aikojen kohteita ovat hotelli Kämpin saneeraus, kauppakeskus Forum sekä luksuskohde Asunto Oy Espoon Kuikanpesä.

Mutta mikä sitten on luksusta rakentamisessa?

– Paikka on ensimmäinen asia. Huonolle tontille ei saa hyvää taloa niin, että talo istuu siihen, Salomäki huomauttaa.

Luksukseen kuuluvat myös oikeat, huoltovapaat rakennusmateriaalit oikeissa paikoissa, kuten esimerkiksi kovaa käyttöä kestävät luonnonmateriaalit.

– Luksus on maaseudulla ihan erilaista kuin esimerkiksi Eirassa. Luksus on katsojan silmissä. Kunnon luksusta on saman tasoinen rakentaminen talon joka paikassa.

Valoa ja

tekniikkaa

Luksusrakennuksen hinnalle ei löydy ylärajaa. 2 500 eurolla neliö voi saada näkyvää luksusta, mutta hinta tuplaantuu äkkiä kalliilla tontilla.

–  Todella varakkaat ostavat jo valmiita asuntoja tai teettävät yksittäisen kappaleen. Ihmiset haluavat joka tapauksessa sijoittaa rahaa asumiseen ja satsata vaurastuessaan asuntoon.

Nyt ovat Salomäen mukaan muotia isot lasipinnat, valoisuus ja erilainen tekniikka asunnoissa. Materiaaleissa palataan vanhaan, kuten kuparikattoihin ja luonnonkiveen julkisivuissa.

– Asunnot tulevat olemaan isompia, eikä pelkästään huoneita, vaan asunnoissa halutaan tehdä erilaisia toimintoja. Suomessa asunnot ovat kansainvälisessä vertailussa pieniä. Meillä vallitsee vielä tehokkuusajattelu, eikä ylimääräistä väljyyttä ole, Salomäki kummastelee.

PEAB Heinänen Oy

¤ Kotipaikka: Helsinki.

¤ Toimitusjohtaja: Juha Salomäki.

¤ Liikevaihto 2001: 36,3 miljoonaa euroa.

¤ Henkilöstö: Noin 150.

¤ Tulos 2001: Negatiivinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?