2002010881 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sonerallauskottavuusongelmia

7.2.2002 17:01

Saksan umts-kaupoissa pahoin velkaantuneella Soneralla näyttää olevan taloudellisten ongelmien lisäksi myös uskottavuusongelma. Vaikka keskiviikkona julkistetut viime vuoden tulosluvut olivat odotettua paremmat, Soneran kurssi laski reippaasti, koska lausunnot taseongelmien ratkaisemiseksi eivät vakuuttaneet sijoittajia.

Uskottavuutta nakertaa myös se, ettei Sonera pystynyt viime vuonna osakeannista ja suurista omaisuuden myynneistä huolimatta saavuttamaan nettovelan vähennystavoitettaan. Vaikka velan vähentämisvauhdissa ei livetty paljon, markkinoille jäi kuitenkin kytemään epäluulo Soneran kyvystä pienentää massiivista velkataakkaansa.

Ongelmista huolimatta Soneran taloudellinen tilanne on nyt aivan eri luokkaa kuin vielä viime syksynä. Lainoja on lyhennetty reippaasti, ja yhtiö on onnistunut hoitamaan asiansa velkojien kanssa kuntoon. Siitä kertoo se, että yhdessäkään Soneran lainassa ei ole enää luottoluokitukseen liittyviä ehtoja, jotka saattaisivat johtaa suuriin ongelmiin. Ankaran kustannusjahdin seurauksena Soneran operatiivinen kannattavuus koheni, mutta Saksan ja Turkin osakkuusyhtiöiden tappiot laskivat pahasti tulosta.

Vaikka Soneran pahin taloudellinen ahdinko on hellittänyt, riittää tulevaisuudessa suuria haasteita. Soneran pitää muiden Suomessa umts-luvan saaneiden operaattoreiden tavoin investoida uuteen verkkoon satoja miljoonia euroja. Oman lisänsä tilanteeseen tuo se, että Soneran pääasiallinen rahasampo, kotimaan matkaviestintä, hyytyi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä selvästi alkusyksyyn verrattuna. Matkaviestintään on vaikea saada uusia kotimaisia asiakkaita, koska jo noin 80 prosentilla suomalaisista on matkapuhelin ja ankara kilpailu pitää puheluiden hinnat laskusuunnassa.

Saksan osakkuusyhtiö Group 3G aiheuttaa Soneralle vielä paljon kustannuksia, vaikka sinne ei enää investoitaisi lainkaan. Saksalaisyhtiö ei pysty maksamaan Soneran sijoitukselle korkoja, joten korot kasautuvat taseisiin. Näin Soneran panostukset Saksaan kasvavat koko ajan.

Soneran toimitusjohtaja Harri Koponen onnistui viime syksynä pelastamaan yhtiön rotkon reunalta. Sijoittajilta ja valtiolta kerätty miljardi euroa yhdistettynä omaisuuden myyntiin ovat vakauttaneet yhtiön tilanteen. Velkaa on kuitenkin vielä 2,8 miljardia euroa, ja sen lyhentäminen nykyisenkaltaisilla tuloilla on erittäin vaativa tehtävä.

Vakautuneesta tilanteesta huolimatta Sonera on edelleen yhtiö, jossa oikea liiketoiminta ja kassavirrat ovat vähäiset suhteessa velkoihin. Yhtiölle, joka elää edelleen rahoittajiensa luottamuksen varassa, on tärkeää säilyttää tämä luottamus. Soneran on pystyttävä hoitamaan sekä rahoittajille että sijoittajille antamansa sitoumukset ja lupaukset mahdollisimman tarkasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?