200 liiketoimintasuunnitelmaa tutkittiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Varovaisuus lisäsi Sitran kysyntää

Pääomasijoitusmarkkinoiden varovaisuus lisäsi Sitran rahoituksen kysyntää vuonna 2001. Sitran yritysrahoituksen painopiste oli edelleen liiketaloudellisesti lupaavissa alkuvaiheen teknologiayrityksissä.

7.2.2002 15:49

Viime vuonna tutkittiin lähes 200 liiketoimintasuunnitelmaa ja niihin liittyvää rahoitusesitystä. Rahoitusta hakevien tahojen liiketoiminnan mahdollisuudet arvioitiin kuluneena vuonna entistä tarkemmin.

Rahoitusesityksistä noin 10 - 15 prosenttia johti myönteiseen rahoituspäätökseen. Merkittävää viime vuonna oli Sitran mukaan se, että suoria sijoituksia koskevat myönteiset rahoituspäätökset kasvoivat huomattavasti, 22 miljoonasta eurosta 37 miljoonaan euroon. Myös ensisijoituksia koskevat rahoituspäätökset nousivat 15 miljoonaan euroon edellisvuoden 12 miljoonasta eurosta. Nämä päätökset koskivat 22 yritystä.

Yhteensä rahoituspäätöksiä tehtiin viime vuonna 61 miljoonan euron arvosta. Vähennys viime vuoden 83 miljoonasta eurosta johtuu etenkin rahastosijoitusten määrän alentumisesta. Päätöksistä 53 kohdistui kotimaisiin kohdeyrityksiin (36 MEUR) ja viisi kotimaisiin rahastoihin (14 MEUR). Ei muutosta perusstrategiaan

Kulunut vuosi osoittaa, että markkinoilla tapahtuneet heilahtelut eivät ole muuttaneet yritysrahoituksen perusstrategiaa. Sitra toteuttaa edelleen tehtäväänsä synnyttää ja kehittää Suomeen kansainvälisesti kilpailukykyistä ja kannattavaa yritystoimintaa.

- Sitran tehtävänä on paitsi varata riittävät resurssit uusien alkavien yritysten rahoittamiseen, myös varmistaa salkussa olevien lupaavien yritysten kehitys- ja rahoitusmahdollisuudet tilanteessa, jossa yritysten kehitys on syystä tai toisesta viivästynyt. Erityisesti it-alalla tämä on ollut varsin tyypillistä. Sitran yritysrahoitus on pitkäjänteistä toimintaa, jossa toiminnan linjauksia ja painopisteitä ei muuteta vuosittain. Myös sijoituksemme ovat pitkäjänteisiä, koska alkuvaiheessa usein teknologian ja markkinan kehittyminen vie kauemmin kuin yksityisillä sijoittajilla riittää kärsivällisyyttä, toteaa johtaja Anu Nokso-Koivisto.

Vuoden 2001 lopussa Sitralla oli yhteensä 121 kohdeyritystä. Näihin oli sijoittettuna yhteensä 107 miljoonaa euroa. Toimialoittain kohdeyritykset jakautuivat lääketieteen ja biotekniikan yrityksiin (56 MEUR) , tietotekniikan, elektroniikan, telekommunikaation, internetin alan yrityksiin (35 MEUR) sekä muun alan yrityksiin (16 MEUR).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?