200202514 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Verottaja ei rankaise lakkoviipeestä

Julkaistu: 5.2.2002 19:07

Valtiovarainministeriö selvittää mahdollisuuksia viivästyskorkojen armahdukseen

Pankkilakon vuoksi myöhästyvän jäännösveron viivekorkoon voi hakea verottajalta huojennusta. Myös valtiovarainministeriö on alustavasti selvittänyt mahdollisuutta armahtaa verovelvolliset maksuliikennehäiriön vuoksi myöhästyneen jäännösveron viivästyskoroista.

Jäännösveron toisen erän eräpäivä on tänään helmikuun kuudentena päivänä. Jäännösveron viivekorko on 11 prosenttia.

Alle 10 euron viivästyskorkoja ei peritä.

– Suurempiin korkoihin pitää verovelvollisen itse hakea huojennusta, sanoo Verohallituksen ylitarkastaja Irma Korpela.

Verohallitus ei voi omatoimisesti armahtaa kaikkia pankkilakon vuoksi koituneita viivästyskorkoja, sen voi tehdä vain valtiovarainministeriö.

Valtiovarainministeriön henkilöverotusyksikön päällikön hallintoneuvos Kirsi Seppälän mukaan ministeriössä on jo selvitetty mahdollisuuksia vapauttaa verovelvollinen viivästyskorosta, mikäli se aiheutuu pankkilakosta.

– Viimeksi 12 vuotta sitten oli vastaavan kaltainen tilanne, jolloin valtiovarainministeriö myönsi maksuliikenteessä olleen häiriön vuoksi armahduksen viivästyskorosta.

Seppälä kuitenkin painottaa, että mitään varsinaisia aikeita vapauttaa verovelvolliset maksuliikenteen häiriön vuoksi aiheutuneista viivästyskoroista ei ole. Lähtökohtana edelleenkin on, että jokainen verovelvollinen hakee itse tarvittaessa huojennusta viivästyskorkoihin.

Nordean pankkilakko vaikeuttaa monella tapaa yritysten toimintaa.

– Suomessa on noin 100 000 palvelu- ja kaupanalan yritystä, niistä noin puolet käyttää paljon käteistä rahaa. Näiden yritysten toimintaa pankkilakko hankaloittaa merkittävästi, varsinkin kun käteiskassojen käsittely pankeissa on euroon siirtymisen vuoksi muutenkin takkuillut, sanoo Suomen Yrittäjien viestintäpäällikkö Petri Nieminen.

Maksuliikenteen ongelmat aiheuttavat Niemisen mukaan yrityksille jatkuvasti pientä vaivaa.

– Yrittäjillä on koko ajan jonkin sortin veroa maksettavana, lisäksi monet tavarantoimittajat ovat maksujen kanssa vielä tiukempia kuin verottaja.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan ei ole päivänselvää, kuka maksaa lakon vuoksi aiheutuneet viivästyskorot, sillä kyse ei ole valtakunnallisesta lakosta.

Tuoreimmat osastosta