200204149 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtionyksityistämispolitiikka jäihin

Julkaistu: 5.2.2002 16:14

Valtion omistusten yksityistäminen ei ole viime aikoina sujunut kauppa- ja teollisuusministeriön suunnitelmien mukaan. Hiljattain kaatunut Kemiran ja Dynean fuusio sai seuraa, kun yritys hankkia valtion kokonaan omistamalle Altialle vähemmistöosakas kaatui.

Kumppanin etsiminen kaatui periaatteessa jo siinä vaiheessa, kun eduskunta päätti säilyttää yli puolet Altian osakkeista valtion omistuksessa. Todennäköisiä ostajia ei kiinnostanut hankkia vähemmistöosuutta yhtiöstä. Kotimaisena ostajana esillä ollut Hartwall olisi ollut ehkä kiinnostunut, jos Altiasta olisi luovuttu kokonaan.

Kemiran ja Altian järjestelyiden kaatumisessa on paljon yhteisiä piirteitä. Kemiran myyntisuunnitelmien yhteydessä Kemianliitto järjesti näyttävän kampanjan, ja Altian myyntiä vastustanut Elintarviketyöläisten liitto masinoi Pro Koskenkorva -liikkeen. Kampanjat onnistuivat vakuuttamaan eduskunnan kyseisten järjestelyiden ongelmista.

Altian valtioenemmistöstä luopumisen vastustajat näyttävät olleen ainakin osaksi oikeassa. Kiinnostuneita ostajia olisi löytynyt, jos ostaja olisi saanut yhtiössä enemmistön. Ilman enemmistöä uusi omistaja ei olisi voinut toteuttaa yhtiössä haluamiaan järjestelyitä. Järjestelyt olisivat todennäköisesti vaikuttaneet tuotantolaitoksiin ja tätä kautta työvoiman tarpeeseen.

Kemianliittoa huolestutti Kemiran lannoiteteollisuuden kohtalo. Valtiovarainministeriö veti esityksensä takaisin eduskunnasta, ennen kuin asia eteni lopullisesti päätettäväksi.

Valtiolla on jäljellä myös muita merkittäviä omistuksia esimerkiksi Sonerassa, Sammossa ja Finnairissa. Vaikka valtioneuvostolla on lupa vähentää nykyistä omistustaan näissä yhtiöissä, on todennäköistä, ettei omistuksissa tapahdu suuria muutoksia tämän kevään aikana Avenaa lukuun ottamatta.

Kemiran ja Altian tapaukset voivat merkitä suurempaakin muutosta valtion omistajapolitiikassa. Kysymys ei välttämättä ole linjamuutoksesta, vaan tilanne markkinoilla on nyt sellainen, ettei valtion kannata myydä ainakaan pörssiyhtiöiden osakkeita. Tilanne voi olla toinen, jos pörssikurssit nousevat merkittävästi.

Myynneistä pidättäytymisessä on kysymys on myös lähiaikojen politiikasta. Kauppa- ja teollisuusministeriössä ei haluta tehdä tässä suhteessa merkittäviä liikkeitä ja ärsyttää yksityistämistä vastustavia kansanedustajia. Yksityistämisen ajaminen vastoin monien kansanedustajien tahtoa ei ole poliittisesti viisasta. Eduskunnassa mielipiteet ydinvoiman lisärakentamisesta ovat tasan. Lisäydinvoimaa ajavalla kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreellä (sd.) ei ole varaa menettää yhtään ydinvoimaa puolustavaa ääntä omankaan eduskuntaryhmänsä yksityistämistä vastustavilta edustajilta.

Tuoreimmat osastosta