Thomas Zilliacus kiistää ajolähtötunnelmat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OpenMobile keskittää toimintansa Singaporeen

Aasiassa vetämään lähteneet markkinat ovat siirtäneet mobiiliyritys OpenMobile Inc:n lähes kokonaan Singaporeen, missä yhtiölle on myönnetty jo teknologiatukeakin. Syy lähtöön on yleinen mobiilialan suunnitelmien pettäminen, johon OpenMobile valitsi oman ratkaisunsa.

4.2.2002 15:02

OpenMobile on tiettävästi saanut Singaporesta asiakkaikseen muutaman merkittävän mobiilioperaattorin. Sen sijaan muualla maailmassa yhtiö on pahoissa vaikeuksissa.

Saksa työllistää yhden hengen ja myös Suomen yksikkö on lopullisen lakkautusuhan alla, jos sen asiakaskontaktit eivät ala vetää seuraavan puolen vuoden aikana.

Positiivinen kassavirta jo tänä vuonna

Viime vuoden marraskuussa OpenMobilen toimitusjohtaja Thomas Zilliacus kommentoi niukkasanaisesti yhtiön riippakiveksi muodostuneita kannattamattomia yksiköitä.

- En aio tarkemmin kertoa, mitä nämä kannattamattomat yksiköt ovat, se jää arvoitukseksi, Zilliacus sanoi.

Nyt miehellä on selvemmät sävelet:

- Jokainen yksikkö, joka ei näytä tulosta, on ennemmin tai myöhemmin lakkautusuhan alla, ei ainoastaan Suomi.

OpenMobilen liikevaihto viime vuonna oli noin 12 miljoonaa markkaa.

- Kassavirta kääntyy positiiviseksi vuoden 2002 aikana, Zilliacus vakuuttaa.

Toiminta sinne missä se on voitollista

Yhtiöllä on Aasiassa 17 asiakasoperaattoria ja Euroopassa 18, mutta vain Aasiassa mobiilitoiminta tuottaa enemmän kuin kuluttaa.

- Tosiasia on, että palveluiden käyttöaste per tilaaja keskimäärin on huomattavasti korkeampi Aasiassa kuin Euroopassa. Erityisesti mobiilipelit, jotka vetävät Aasiassa, eivät ole saaneet suosiota Euroopassa, Zilliacus sanoo.

Markkinoille on tihkunut tietoa, että OpenMobilen liiketoimintasuunnitelma on pettänyt pahasti kaikkialla muualla paitsi Aasissa, jonne se näillä näkymin keskittää kaiken toimintansa.

"Päätettiin leikata kuluja Euroopassa"

Mobile Entertainment Forumin hallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa Zilliacus toteaa, että mobiilipalveluiden käyttö Euroopassa yleisesti ottaen on paljon alle sen minkä tämän sektorin toimijat vielä vuosi sitten odottivat.

- OpenMobile on amerikkalainen yhtiö, joka on päättänyt vahvistaa toimintoja Aasiassa, jossa toiminta on voitollista, ja leikata kuluja Euroopassa, jossa toiminta ei ole voitollista, Zilliacus linjaa.

- Kyseessä ei ole lähtö mistään minnekään, eikä OpenMobilen liiketoimintasuunnitelman pettäminen, hän lisää.

Henkilöstö supistuu siististi

Viime vuoden kesällä yhtiö saneerasi henkilöstöään 70:stä 35 henkeen. "Siistit supistukset" ovat jatkuneet ja nyt yhtymän palveluksessa on enää yhteensä 21 henkilöä, joista kuusi työskentelee Suomessa.

Yhtiön päätoimipaikka on kaikessa hiljaisuudessa siirtynyt Singaporeen. Myös valtaosa Suomen henkilöstöstä on jo siirtynyt Singaporeen.

- Olen toiminut OpenMobilen kokopäivätoimisena hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana toukokuusta 2001, ja koko ajan asunut Singaporessa. Mitään "pääkonttoria" ei OpenMobilella ole, eikä ole tarkoitus sellaista rakentaa: yhtiö toimii erittäin itsenäisillä alueyksiköillä, jotka vastaavat oman alueensa toiminnasta, Zilliacus oikoo.

Tukea Singaporesta?

Yhtiön muuttoa uuteen kotimaahansa tiettävästi tukee taloudellisesti Singaporen valtiollinen EDB (Economic Development Board) -tukiorganisaatio. Zilliacus haluaa oikaista hieman myös tätä tietoa.

- OpenMobile Asia-Pacific on saanut Singaporen Economic Development Boardilta lupauksen taloudellisesta tuesta sille teknologian kehitystyölle, jonka yhtiö on aloittamassa Singaporessa. Tämä ei missään nimessä tarkoita että koko yhtiö saisi tukea, vielä vähemmän että se toimisi valtion subventiolla.

- Kyseessä on tarkoin rajattu kehitysprojekti, jolle saamme tukea jälkeenpäin, eli sen jälkeen kun itse olemme ensin sijoittaneet rahaa projektiin, Zilliacus korostaa.

EDB:n tuki on tarkoin rajattu yhteen teknologian kehitysprojektiin, jonka arvioidaan kestävän 14 kuukautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?