2002010341 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Italialaisella Barberalla on ystäviä

31.1.2002 12:02

Luoteis-Italian punaviinit tunnetaan voimakkaina ja täyteläisinä viineinä. Merkittävin viinialue on Piemonte. Siellä erityisesti Nebbiolosta tehtävät suuret viinit Barolo ja Barbaresco ovat ikonisia suuren viinin esimerkkejä. Alueen toinen merkittävä rypälelajike on Barbera. Rypäleestä saadaan hyvin tummia ja täyteläisiä viinejä, joita muinoin käytettiin myös Barolon värin korjaamiseen. Nyt Barberalla on omat kannattajansa, jotka nautiskelevat tärkeimpiä siitä tehtäviä viinejä Barbera d’Albaa tai Barbera d’Astia.

Barberan viljelyalue on niin laaja ja olosuhteiltaan vaihteleva, että monet tuottajat sielläkin protestoivat löysää luokitusta vastaan myymällä viininsä mieluummin pöytäviininä kuin virallisissa laatuluokissa. Kansan parissa tiedetään kyllä parhaimmat alueet, mutta nämä eivät ole virallistettuja.

Alkoon listattu Fiulot Barbera d’Asti 2000 (Alkon no. 460817, hinta 9,19 euroa) tulee Agliano d’Astin alueelta, joka on yksi näistä perinteisesti arvostetuista Barberan kasvupakoista. Fiulot Barbera d’Astin laatuun vaikuttaa toinenkin merkittävä tekijä, tuottajatalo Prunetto on nykyään maineikkaan Antinorin viinisuvun omistuksessa.

Viini on runsaan tummanpunainen, hiukan vielä sinertävä. Tuoksu on kohtalaisen lämmin ja antava. Barberan tunnusmerkki on runsas hedelmäisyys, mikä on tässäkin viinissä hyvin esillä. Mieleen muistuu hyvin kypsä ja makea vaalea omena, mutta myös tummat ja makeat marjat.

Maultaan barberat ovat usein hyvin hapokkaita, eikä tämä viini tee poikkeusta. Tuoksusta tunnistetut aromit antavat maulle täyteläisyyttä ja runsaat hapot ryhdikkyyttä. Viini on keskitäyteläisen ja täyteläisen välimaastossa. Suutuntuma on pehmeän hedelmäinen, kuitenkin jäntevä. Tuoreen viinin kevyet tanniinit terävöittävät jälkimakua. Viini on kypsä juotavaksi nyt ja säilynee vuoden verran hyväkuntoisena ja maukkaana.

Osuva ruoka tälle viinille näin talvisaikaan on tomaattinen lammaspata. Tomaatin hapokkuus ja viinin hapokkuus vaimentavat toisiansa ja hedelmäiset aromit pääsevät maukkaasti esille.

Jos barberan maku miellyttää, kannattaa myös katsella muualla maailmassa siitä tehtyjä viinejä. Puolen tusinan italialaisen barberan lisäksi meillä on myynnissä kalifornialaisia barberoita. Ravintoloissa saattaa nähdä myös Australiassa ja Argentiinassa tehtyjä viinejä.

Kuuma ja kuiva Sisilia on nostanut profiiliaan punaviinialueena, tosin edullisena sellaisena. Kaikki Alkon seitsemän sisilialaista punaviiniä maksavat alle 10 euroa. Maineen takana on paikallinen lajike Nero d’Avola, joka voi parhaimmillaan tuottaa suuria ja täyteläisiä, tammikysytettyjä viinejä.

Nero d’Avola Morgante 2000 (Alkon no. 453277, hinta 9,77 euroa) on erityisen tumma, melkein läpinäkymätön viini. Tuoksun paahteisuus, kahvin ja ylikypsän hedelmän tapainen ”paistettu” sävy on tyypillinen esimerkki hyvin kuuman kasvualueen aromista. Myös makuun on tarttunut Sisilian aurinko. Kypsien rypäleiden aromi antaa kinuskimaisen sävyn lämpimänoloisen ja kevyen hedelmäisen viinin makuun. Viinissä tuntuu myös mausteisuus, joka tekee suutuntumasta kohtalaisen voimakkaan. Aavistus tammea antaa makuun hyvän lisän, samoin kuin mukavan pehmeät hapot. Jälkimaku on miellyttävän karvas.

Kokonaisuus on mausteinen ja keskitäyteläinen, juuri sopiva arkiseen ruokapöytään. Tämä viini kannattaa nauttia kuluvan vuoden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?