Nokian tulosarvio tällä viikolla - laskua? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suuryritysten teknosäästöt uhkaavat Nokian myyntiä

Julkaistu: 10.6.2002 6:23

Muun muassa British Airways Plc, Deutsche Lufthansa AG sekä Pohjoismaiden neljänneksi suurin pankki SEB AB leikkaavat kulutustaan tietokoneisiin, puhelinverkkoihin ja ohjelmistoihin tehden hallaa valmistajille kuten Nokialle.

Intel leikkasi viime viikolla sen kuluvan vuosivartin myyntiennustettaan ja Nokian oletetaan tekevän samoin kun se antaa keskineljänneksen tulosarvionsa tällä viikolla.

Analyytikkojen mukaan puolijohde-, tietokone- ja puhelinlaitevalmistajat eivät kovin nopeasti hyödy talouden toipumisesta, koska ne ovat ensimmäisiä, joiden tuotteitten kulutusta asiakkaat leikkaavat ja viimeisiä, jotka hyötyvät investointien palaamisesta ennalleen, Bloomberg kertoo.

Intelin arvo laski

Intelin tulosvaroitus johti sen osakkeiden arvon laskuun 18 prosentilla sekä vei markkinoita alas ympäri maailmaa. Nokian osakkeiden arvo putosi alimmilleen vuoden 1998 lopun jälkeen eli 13,04 euroon, kun yksi sen suurimmista alihankkijoista antoi perjantaina tulosvaroituksen.

Noka saattaa alentaa toisen vartin myyntiennustettaan kun se tiistaina päivittää tulosnäkemystään. Huhtikuussa yritys povasi neljännekselle noin kahden prosentin kasvua.

Vuosi 2000 maksaa yhä

Eurooppalaiset yritykset kuluttivat runsaasti rahaa teknologiaan ja tietokonejärjestelmiensä päivitykseen vuosi 2000 -ilmiön sekä euron tulon myötä. Nyt investointihalukkuus on laskenut.

Vuoden ensi vartilla mikrojen myynti laski neljä prosenttia Euroopassa tutkimuslaitos Dataquest Incin mukaan.

Nokia jäämässä jalkoihin?

Esimerkkinä tästä mm. Sonera on sanonut, ettei sen tarvitse päivittää toistaiseksi kaksi vuotta sitten asennettuja tietokonelaitteistojaan.

Lufthansa ja British Airways puolestaan ovat kertoneet leikkaavansa teknologiakulutustaan lentoliikenteen syyskuun 11:sta päivän takia kärsimistä vauroista.

Nokia on alkuvuodesta kärsinyt matkapuhelinpuolella markkinaosuutensa laskusta. Se johtuu ainakin osittain siitä, että Nokia on sitoutunut Jorma Ollilan suulla toimimaan kannattavasti markkinaosuuden menettämisen uhallakin. Se merkitsee korkeampia hintoja kuin kilpailijoilla. Lisäksi Nokian puhelimalleista vain pieni osa on varustettu värinäytöllä.

Nyt odotetaan mielenkiinnolla, mitä Ollila kertoo verkkomyynnin kehityksestä.