Sun haastaa Microsoftin oikeuteen Javan vesittämisestä

Sun Microsystems hakee Microsoftilta yli miljardin dollarin korvauksia Microsoftin Java-kielen kehitykselle ja leviämiselle aiheuttamista vahingoista.

Sun Microsystems on perjantaina ilmoittanut haastavansa Microsoftin oikeuteen yhtiöden välisessä Java-kieltä koskevassa kiistassa. Microsoft päätti jättää Windows XP:stä pois Sunin Java-komponentit kokonaan. Aiemmissa versioissa ne olivat mukana.

Sunin syytöksen mukaan temppu on selkeästi kilpailua estävä, koska Java-tuen puuttuminen rampautti paitsi Javan itsensä, myös sillä tehtyjen ohjelmien levittämisen. Tämä on Sunin mukaan Microsoftilta monopoliaseman väärinkäyttöä. Miljardi taalaa ja middleware eroon käyttöjärjestelmistä, kiitos!

Sun hakee Microsoftilta yli miljardin dollarin korvauksia sekä tuomioistuimen määräystä, jolla Microsoft velvoitettaisiin käyttämään myös kolmansien osapuolten ohjelmistorajapintoja ja -standardeja. Sun vaatii myös käyttöjärjestelmiin sidottujen middleware-ohjelmistojen, kuten Internet Explorerin, IIS-www -palvelinohjelmiston ja .Net-ympäristön eriyttämistä varsinaisista käyttöjärjestelmistä.

Sun pyytää oikeutta välittömästi kieltämään Microsoftia levittämästä sen omaa Java-virtuaalikonetta ja levittämään sen sijaan Sunin Java-pluginia. Tämä vaade perustellaan sillä, että Microsoft on vahingoittanut Javan kehitystä levittämällä Sunin kehittämän Javan kanssa epäyhteensopivia ohjelmistokomponentteja, jotka Sunin mielestä rikkovat sen tekijänoikeutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?