200209277 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksalainen tukkukauppa pysyy suhdannekuopassa

Kyselyn mukaan puolet tukkukauppayrityksistä pitää tilannettaan huonona

29.1.2002 20:21

Saksalaiset tukkukaupat eivät usko alkaneen vuoden tuovan juurikaan parannusta alansa taloudelliseen tilanteeseen. Lähes kaksi kolmasosaa alan yrityksistä uskoo, ettei suhdannekuopan pohjaa saavutettu vielä viime vuonna, kertoo tukku- ja ulkomaankaupan liitto BGA:n tuore kysely.

Liiton puheenjohtaja Anton F. Börner ei innostu maanantaina julkistetun elinkeinoelämän ilmapiiriä mittaavan Ifo-indeksin myönteisestä kehityksestä, vaan näkee toivoa korkeintaan loppuvuodessa.

– Minä en yrittäjänä pysty ymmärtämään, miten indeksin viimeaikainen nousu voi riittää merkiksi tilanteen tuntuvasta parannuksesta. Marraskuun indeksi oli syyskuun terroritekojen vuoksi ennätysmäisen alhaalla, ja vaikka siitä on nyt noustukin pari pistettä, ollaan vielä hyvin kaukana hyvien aikojen sadan pisteen tuntumasta, Börner sanoo.

– Jos työmarkkinoiden jäykkyydestä päästäisiin eroon ja sosiaaliturvassa saataisiin aikaan rakennemuutos, Saksan bruttokansantuote voisi kasvaa useita vuosia neljän prosentin vauhtia.

Puolet tukkukauppaa harjoittavista yrityksistä pitää tilannettaan nyt tyydyttävänä ja toinen puoli huonona tai erittäin huonona. Vain vajaa kolmannes uskoo voivansa korottaa tänä vuonna liikevaihtoaan ja tulostaan.

Kaiken kaikkiaan BGA odottaa tukkukaupan liikevaihdon kasvavan tänä vuonna 0,5–0,75 prosenttia ja ulkomaankaupan noin viisi prosenttia. Alan toivo on idässä, sillä Kiinan kanssa käyty kauppa kasvoi viime vuonna 30 prosenttia ja Venäjän-kauppa peräti 50 prosenttia.

Punavihreän hallituksen talouspolitiikka saa liiton jäseniltä murskaavan arvion. Yli puolet katsoo, että Saksan asema on huonontunut nykyisen hallituksen kaudella ja toivoo seuraavaksi liittokansleriksi kristillisdemokraattien Edmund Stoiberia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?