200201471 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Väestön vanheneminen syö kilpailukykyä

Julkaistu: 28.1.2002 19:16

Suurten ikäluokkien aiheuttama eläkemenojen kasvu on väestöntutkija Ismo Söderlingin mukaan vain osa kustannusrasitteista, joita väestön vanheneminen Suomessa aiheuttaa.

– Eläkkeelle siirtyvien suurten ikäluokkien sairastaminen lisää aikanaan huomattavasti terveydenhoitokuluja. Viimeistään vuonna 2020 aletaan kysyä, miten näistä hoitovelvoitteista selvitään, Söderling muistuttaa.

Suomessa on nykyisin yli 65-vuotiaita koko väestöstä noin 15 prosenttia, mutta vuonna 2030 osuus nousee yli 25 prosentin.

Väestöennusteiden mukaan Suomen väestö alkaa ikääntymisen lisäksi myös vähentyä vuoden 2020 jälkeen. Laskuvauhti kiihtyy edelleen vuoteen 2050 mennessä. Söderlingin mukaan maahanmuutolla ei voida täysin korjata vinoutunutta ikärakennetta, sillä siirtolaisvirtojen tulisi olla todella huomattavat.

– Elämme vanhenevassa yhteiskunnassa kuten muutkin länsimaalaiset.

Söderling uskoo, että työvoiman tarvetta vähentää tulevaisuudessa tuotannon siirtyminen edullisempiin tuotantomaihin ja lähemmäs suuria markkinoita. EU:lla on hänen mukaansa täysi työ pysyä mukana Yhdysvaltojen ja Aasian nousevien talousmahtien kyydissä.

– Kiinasta ja Intiasta riittää resursseja niin omiin kuin muidenkin maiden työmarkkinoille. Myös Yhdysvallat näyttäisi menestyvän, sillä se edelleen on siirtolaisia vastaanottava maa. Rajavalvonta on tiukka esimerkiksi suurilla lentokentillä, mutta USA:n taloudellinen menestys perustuu osaltaan etelästä tulevaan laittomaan siirtolaisuuteen. Amerikkalaiset eivät itsekään kiistä tätä tosiasiaa.

Väestöntutkija Ismo Söderlingin mielestä taloudellisen kehityksen perustuminen laittomaan maahanmuuttoon luo vakavia yhteiskunnallisia ja henkilökohtaisia ongelmia.

– Se ei voi olla suositeltava tapa hoitaa talouskasvua.

Tuoreimmat osastosta