200204507 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiina valmistelee valtion osakeomistusten keventämistä

Julkaistu: 28.1.2002 19:16

Elvytys ja sosiaaliturva vaativat rahaa

Kiinan valtio valmistelee osakeomistustensa massiivista keventämistä. Kiinan pörssilistatuista osakkeista kolme neljäsosaa omistava valtio aikoo tänä vuonna myydä kolme prosenttia omistuksistaan ja jatkaa omistustensa vaiheittaista myyntiä vuoteen 2014. Valtio aikoo vähentää omistuksiaan yhteensä 2 000 miljardin juanin eli noin 240 miljardin dollarin arvosta.

Osakemyynnistä saatavilla rahoilla valtio aikoo kattaa sosiaaliturvan kustannuksia ja viime vuosien laajoja investointiohjelmia, joilla Kiinan talouskasvua on pidetty käynnissä. Kiinan viranomaiset ilmoittivat osakemyyntien valmistelusta maan arvopaperikauppaa säätelevän komission verkkosivuilla viikonloppuna.

Valtion osakemyynnin valmistelun pelätään painavan kiinalaisosakkeiden hintoja entistä alemmas.

– Osakemyynti kasvattaa osakkeiden tarjontaa, eikä niiden kaupaksi menosta ole takeita, arveli hongkongilaisen sijoitusrahaston markkina-analyytikko uutistoimisto Bloombergille.

Shanghain pörssin dollarihinnoiteltujen osakkeiden kehitystä mittaava Shanghai B-indeksi heikkeni eilen 8,0 prosenttia ja kotimaisille sijoittajille tarkoitettujen juaneissa hinnoiteltujen osakkeiden indeksi 6,3 prosenttia. Shnezhenin pörssin vastaavat lukemat olivat 6,5 ja 8,7 prosenttia. Vuoden alusta Shanghain indeksit ovat laskeneet 26,4 ja 17,2 prosenttia ja Shenzhenin 29,0 ja 20,5 prosenttia. Pörssien kurssilaskua kiihdytti osakemyynneissä noudatettavan käytännön epäselvyys. Myyntiä valmistelevat viranomaiset eivät antaneet tietoja myyntiehtojen tai hinnan julkistamisen ajankohdasta tai hinnan määräytymisestä.

Tänä vuonna myyntilistalla on osakkeita 51 yrityksestä. Ensi vuonna tarjolla on yhteensä kymmenen prosentin osuus 132 yrityksestä ja vuonna 2004 peräti 146 yrityksestä.

Tuoreimmat osastosta