200208442 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokialle nousua – Nordealle laskua

Julkaistu: 28.1.2002 20:15

Helsingin pörssi aloitti viikon noususuuntaisesti. Liikkeelle saatiin tukea rajojen ulkopuolelta. Saksan tärkeä Ifo-indeksi ylsi tammikuussa odotettua korkeammalle, mikä lupaa Euroopan nousuveturin piristyvän. Nokian ylämäki sai illansuussa New Yorkista lisävauhtia ja osake päätyi kolme prosenttia plussalle 27,20 euroon.

Hex-yleisindeksi pysähtyi kaksi prosenttia plussalle 8 564,13 pisteeseen. Vaihtoa kertyi varovaiset 520 miljoonaa euroa. Toimialaindekseistä suurin osa oli nousussa, mutta monialayritykset, viestintä ja muu teollisuus päätyivät hoikalle miinukselle.

Sonera ilmoitti hankkineensa itselleen loputkin latvialaisesta Tilts Communicationsista 34 miljoonalla eurolla, kun International Finance Corporation myi kymmenen prosentin osuutensa. Tilts käy kiistaa Latvian valtion kanssa teleoperaattori Lattelekomin asemasta. Tiltsin puoliksi omistaman Lattelekomin monopoliasema kun purettiin ennen aikojaan. Soneran osake laski 1,4 prosentilla, mutta senteissä liike oli niin pientä, että sen ei tulkittu johtuvan varsinaisesti päivän uutisista.

– Viime viikon lopulla Sonera oli hiukan nousussa, kun spekuloitiin sillä, voitaisiinko Saksan umts-lisenssisäännöissä hiukan joustaa. Tästä ollaan nyt vain tultu takaisinpäin, kommentoi eräs välittäjä. Soneran päätöskurssiksi tuli 5,81 euroa.

Vaihtokärjen näkyvin laskija oli Soneran ohella Nordea. Ruotsalainen Dagens Industri -lehti ennakoi Nordean myyvän vahinkovakuutustoimintansa brittiläisen Royal & Sun Alliancen omistuksessa olevalle tanskalaiselle Codanille. Nordeasta asia leimattiin lähinnä "markkinahuhuksi". Nordean mukaan neuvotteluja käydään nimenomaan Tryg i Danmarkin kanssa. Jos kauppa tehtäisiin jonkin muun tahon kanssa, Tryg i Danmark saattaisi myydä hallussaan olevat Nordean osakkeet. Nordean kurssi päätti 1,4 prosenttia pakkaselle 5,76 euroon.

Tilinpäätöskaruselli oli maanantaina pysähdyksissä. Keskiviikkona tuloksensa julkaisevan Stora Enson R-osake jäi 2,7 prosenttia plussalle 14,38 euroon ja UPM-Kymmenen kurssi 0,8 prosenttia plussalle 38,86 euroon.

Hartwallin puoliksi Carlsbergin kanssa omistama BBH on sopinut ostavansa 70 prosentin osuuden Etelä-Venäjällä sijaitsevasta Voronezh Brewery -panimosta. Ennestään yhtiöllä oli Venäjällä seitsemän panimoa ja kaupan jälkeen BBH:n markkinaosuus siellä on jo 32 prosentin luokkaa. Hartwallin A-osake nousi prosentilla 25,25 euroon.

Korot nousivat hiukan

Euroopassa korot olivat nousussa. Aamupäivällä julkaistut Saksan tammikuun Ifo-indeksi ja euroalueen joulukuun M3-rahamäärä tukivat aluksi hieman korkoja, mutta iltapäivällä sekä lyhyet että pitkät korot kääntyivät nousuun.

– Laajemmin ajateltuna korkomarkkinoita painavat huoli loppuviikon Saksan inflaatioluvuista ja perjantaina saatavista euroalueen inflaatioluvuista. Myös tästä viikosta on tulossa aika talouslukupainotteinen, sanoi OKO:n markkina-analyytikko Timo Mäkeläinen ja viittasi muun muassa perjantaina julkaistavaan USA:n teollisuustuotantoa kuvaavaan tammikuun ISM-indeksiin eli entiseen NAPM-indeksiin ja USA:n työttömyyslukuihin tammikuulta.

Euroalueella liikkeellä olevan rahan määrää mittaavan M3:n kasvu pysyi ennallaan joulukuussa. Euroopan keskuspankin julkistamien tietojen mukaan rahan määrä kasvoi 8,0 prosenttia edellisvuoden joulukuusta. Markkinoilla M3:n kasvuksi oli ennakoitu 8,3 prosenttia.

Saksan 10-vuotisen lainan korko oli korkopisteen nousussa 4,98 prosentissa oltuaan ylimmillään 5,0 prosentissa. Bund-futuuri oli muuttumaton 107,18 pisteessä, kun perjantaina taso oli 107,10 pistettä. Suomen valtion vuonna 2003 erääntyvän lainan korko oli 4,00 prosentissa ja vuonna 2011 erääntyvän lainan korko 5,18 prosentissa, kun perjantaina jäätiin 5,15 prosenttiin.

Tuoreimmat osastosta