200202645 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Telejätti Ericsson teki murskatappion viime vuonna 

Julkaistu: 25.1.2002 20:19

Toimitusjohtaja Hellström uskoo tilanteen kohenevan kevätkesällä

Ruotsalaisyhtiö Ericssonilla olivat ilonaiheet vähissä viime vuonna. Konsernin tulos romahti toissa vuodesta lähes 3,5 miljardia euroa ja painui yli 2,5 miljardia euroa pakkasen puolelle. Tappio syvenee yli 3,1 miljardiin euroon, jos lukuihin sisällytetään uudelleenorganisoinnista johtuneet kustannukset sekä yksittäiset myyntivoitot.

Suurin osa Ericssonin jättimäisestä operatiivisesta tappiosta on peräisin matkapuhelinyksiköstä, joka lokakuun alussa siirrettiin japanilaisen Sonyn ja Ericssonin perustamaan yhteisyritykseen. Ericsson-konsernin myyntiluvut eivät siis enää sisällä matkapuhelimia, mutta tulokseen on sisälletty ruotsalaisyhtiön 50 prosentin osuus yhteisyrityksen yli 151 miljoonan euron tappiosta.

Analyytikkoarvioiden mukaan Ericssonin puhelinten markkinaosuus tippui viime vuonna 7–8 prosentista noin kuuteen prosenttiin. Yhtiö myi yhteensä 6,8 miljoonaa matkapuhelinta.

Tulos oli markkinoidenodotusten mukainen

Vaikean markkinatilanteen seurauksena myös ruotsalaisten paraatilajissa eli matkapuhelinverkkoyksikössä ilmeni ongelmia. Kannattavuus heikkeni huolestuttavasti ja verkkopuolen käyttökate aleni yhteen prosenttiin, kun otetaan huomioon noin 184 miljoonan euron luottotappiovaraukset Latinalaisessa Amerikassa. Samaan aikaan Nokia myi järjestelmiään 13 prosentin katteella.

Ericssonin koko vuoden tulos oli melko lailla markkinoiden odotusten mukainen. Yhtiö pääsi ilmoittamaansa tavoitteeseen positivisesta kassavirrasta ja rationalisointiohjelman toteuttaminen on sujunut suunnitelman mukaisesti. Henkilöstön määrä väheni viime vuonna 10 600:lla 85 000 työntekijään.

?Verkkopuolella olemmevahvistaneet asemiamme?

Synkistä luvuista huolimatta toimitusjohtaja Kurt Hellström uskoo markkinatilanteen kohentuvan ja kehityksen kääntyvän parempaan suuntaan myöhemmin tänä vuonna.

– Ensimmäinen neljännes näyttää yhä heikolta, mutta olemme optimistisia toisen neljänneksen suhteen. Meillä on hyvä syy uskoa, että toisesta vuosipuoliskosta tulee hyvä, Hellström toteaa.

Hänen mukaansa Ericssonin verkkopuoli on kehittynyt ja pärjännyt hyvin.

– Olemme vahvistaneet asemiamme. Tänään ei kukaan puhu kasvusta, vaan siitä, kenen toiminta kutistuu vähiten, ja se olemme me.

Ericsson ennustaa liikevoittokatteensa kohenevan viiteen prosenttiin kuluvana vuonna.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhtiö arvioi yltävänsä samaan tulokseen kuin vuotta aiemmin eli noin 542 miljoonan euron tappioon, mikä on noin 325 miljoonaa euroa enemmän kuin markkinat ovat odottaneet. Loppuvuonna Ericsson arvioi tuloskuntonsa paranevan.

Viime vuoden loka–joulukuussa tulos painui 552 miljoonaa euroa pakkasen puolelle. Tappiota syvensivät Sonyn ja Ericssonin yhteisyrityksen toiminnasta johtunut 76 miljoonan euron miinusmerkki sekä 184 miljoonan euron luottotappiovaraukset, jotka liittyvät lisääntyneisiin riskeihin Latinalaisessa Amerikassa.

Ericsson-konsernin tilauskanta väheni viime vuonna 16 prosenttia vajaaseen 22 miljardiin euroon edellisvuodesta. 

Tuoreimmat osastosta