200202875 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työelämän murrosnäkyy kulutuksessa

25.1.2002 0:00

¤ Mitä tapahtuu, jos jäät kotiin tekemään töitä? Alat syödä enemmän välipaloja ja käyt entistä harvemmin suihkussa, vastaa brittiläisen markkinatutkimusyhtiön Datamonitorin tuore selvitys etätyöntekijöistä. Selvityksen mukaan etätyöntekijät ovat myös pidemmälle koulutettuja ja paremmin palkattuja kuin heidän työpaikalla ahkeroivat kollegansa. Kauppojen, ravintoloiden ynnä muiden kuluttajia palvelevien yritysten on siis syytä olla varpaillaan, kun työelämän murros muokkaa kulutustottumuksia.

Kaiken lisäksi Datamonitor arvioi etätyön yleistyvän nopeasti. Yhtiö uskoo peräti 14 miljoonan kuluttajan tekevän etätyötä Britanniassa vuoteen 2005 mennessä. Selvityksen mukaan 25 prosenttia brittityövoimasta harkitsee työn tekemistä kotoa käsin. Manner-Euroopassa vastaava luku on 20 prosenttia ja Yhdysvalloissa15 prosenttia.

Suhteellisesti eniten kokemusta etätyöstä on kuitenkin Suomessa. Vuonna 1999 tehdyn selvityksen mukaan suomalaiset olivat Euroopan innokkaimpia etätyöntekijöitä. Tuolloin noin 17 prosenttia suomalaisista työskenteli säännöllisesti kotoa käsin vähintään yhtenä päivänä kuukaudessa. Vakituisesti etätyötä tekeviä suomalaisia oli tuolloin runsaat 10 prosenttia työvoimasta. Suomen lähimpiä kirittäjiä olivat Ruotsi, Alankomaat, Tanska ja Britannia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?