200204580 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroopan komissio patistaa EU-maita yhteistyöhön bioteknologiassa

?Julkinen keskustelu on haitannut Euroopan bioteknologia-alan kehitystä?

23.1.2002 20:14

Euroopan komissio yrittää rakentaa EU-maille yhteistä strategiaa biotieteiden ja -teknologian sovellusten kehittämiseen.

Yritys- ja informaatioyhteiskuntakomissaari Erkki Liikanen ja tutkimuskomissaari Philippe Busquin julkaisivat eilen asiasta tiedoksiannon, jonka tavoitteena on panna EU-maihin vauhtia bioteknologiasovellusten markkinoiden luomiseksi. Eurooppa on vaarassa hävitä Yhdysvalloille tämänkin kisan.

– Yhteisten tavoitteiden ja tehokkaan koordinaation puutteen takia Eurooppa on hyödyntänyt hitaasti ja vaikeuksien kautta uusien teknologioiden mahdollisuuksia, kuuluu komissaarien viesti.

Mitä pidempään Eurooppa epäilee bioteknologian kehitysmahdollisuuksiin tarttumista, sitä epärealistisemmaksi sen mahdollisuudet käyvät päästä johtamaan bioteknologiasovellusten kehittämistä.

Komissio on huolissaan julkisesta keskustelusta, jota käydään geneettisesti muunnelluista organismeista eli gemoista.

Kapea-alainen ja polarisoitunut julkinen keskustelu gemojen etiikasta on synnyttänyt komission mukaan toimialalle epävarmuutta sosiaalisesta hyväksymisestä ja vähentänyt kiinnostusta innovaatiokapasiteetin ja teknologian kehittämiseen.

– Tämä on haitannut kilpailuasemiamme ja heikentänyt tutkimusmahdollisuuksiamme. Tämä voi rajoittaa myös toimintamahdollisuuksiamme pitkällä aikavälillä, arvostelee komissio tiedoksiannossaan.

Euroopassa enemmän yrityksiä kuin USA:ssa

Eurooppaan on syntynyt viime vuosina suuri määrä bioteknologialle omistautuneita pienyrityksiä, vaikka 80-luvulla bioteknologiaan panostivat vain suuryritykset.

Yritysten lukumäärä on Euroopassa (1 570 kappaletta) jopa suurempi USA:ssa (1 273), vaikka siellä bioteknologian uranuurtajia olivat nimenomaan pienyritykset.

Amerikkalaisten yritysten liikevaihto on kuitenkin yli kolme kertaa suurempi kuin eurooppalaisten.

Euroopan bioteknologiamarkkinat nousevat erilaisten arvioiden mukaan sataan miljardiin euroon vuonna 2005. Globaalisti markkinakasvu on kuitenkin valtava.

Vuosikymmenen lopulla bioteknologia-, ympäristöteknologia-, maatalous- ja lääketuotteiden markkinoiden arvo kohoaa jo 2 000 miljardiin euroon maailman laajuisesti.

Eurooppalaiset ovat komission mielestä tuolloin bioteknologia-alan tuotteiden ja palvelujen suurimpia hyödyntäjiä.

– Eurooppalaisten pitäisi pyrkiä myös hallitsemaan tuotekehitystä, jotta eurooppalaiset arvot saataisiin mukaan, huomauttaa komissio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?