200209115 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Microsoft pitää Linuxia liian hajanaisena

Julkaistu: 22.1.2002 14:10

Linuxin viimeaikainen menestys on saanut Microsoftinkin myöntämään vastentahtoisesti lausuntojensa rivien välissä, että avoimeen lähdekoodiin perustuva käyttöjärjestelmä on vakava kilpailija Windowsille.

Julkisesti maailman suurin ohjelmistoyritys on tähän asti lähinnä vähätellyt Linuxin mahdollisuuksia. Microsoftin perustaja Bill Gates totesi pari vuotta sitten, että hän "ottaa Linuxin vakavasti, muttei odota siitä merkittävää uhkaa" yhtiönsä tuotteille.

Julkisuuteen on kuitenkin vuotanut yhtiön sisäisiä sähköposteja, joissa Microsoftin johtohenkilöt ovat muun muassa tunnustaneet "pelkäävänsä hemmetisti" Linuxin yleistymistä.

Suomessa Microsoft vastasi Turun kaupungin Linux-selvitykseen teettämällä tutkimuslaitos Gartner Groupilla omat selvityksensä Vaasan ja Lappeenrannan kaupunkien atk-tarpeista.

Selvitysten mukaan kunnat voisivat säästää miljoonia markkoja vuodessa Microsoftin uusien ohjelmistoratkaisujen avulla. Tutkimusten tulokset julkistetaan tammikuun lopussa.

– Tämä on merkittävämpää kuin satojen tuhansien säästöt jossain yksityiskohdassa, johtaja Ilmari Nyström Microsoftilta toteaa.

Turun selvityksessä tarkasteltiin Nyströmin mukaan liian ahtaasti pelkästään lisenssimaksuja ja muita välittömiä menoja. Pitkällä aikavälillä Windows on kokonaisuudessaan Linuxia edullisempi valinta, hän vakuuttaa.

– Microsoftin työasemaratkaisujen avulla asiakkaat pystyvät tekemään huimia säästöjä järjestelmän hallinnassa, ylläpidossa ja käytettävyyteen liittyvissä asioissa, Nyström toteaa.

Lisäksi Turun ohjelmistovertailu oli Nyströmin mielestä lähtökohtaisesti puolueellinen.

– Siinä verrattiin parhaita Linux-versioita meidän viisi vuotta vanhoihin tuotteisiin eikä esimerkiksi nykyisiin Windows XP-ratkaisuihin.

Linuxissa on Nyströmin mukaan vikana ennen kaikkea se, että sitä kehittää harrastustyönään hajanainen joukko ihmisiä.

– Meidän tuotteittemme kehitystä valvotaan keskitetysti. Tällöin kokonaisuuden hallinta on tehokkaampaa.

Linuxin versioiden moninaisuus aiheuttaa ilmaisjärjestelmän käyttäjälle harmaita hiuksia ja pitkän päälle myös kustannuksia, Nyström sanoo.

– Asiakkaalle jää kova haaste: minkä näistä versioista valitsen, onko tämä tuote testattu, kuka tästä vastaa, ja niin edelleen.

Ylläpitohenkilöstöä voi myös olla vaikea löytää "epäyhtenäiseen Linux-ympäristöön", hän luonnehtii.

Tuoreimmat osastosta