200207777 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

S-ryhmä voi saada oikeuden muitakauppoja suurempiin asiakastalletuksiin

Julkaistu: 21.1.2002 20:34

Lakiesitys kauppojen asiakastileistä on edelleen hallituksessa, joka pohtii, tarvitsevatko osuuskaupat erityiskohtelua

Osuuskaupat saattavat sittenkin saada oikeuden ottaa suurempia asiakastalletuksia kuin muut kaupparyhmät. Asiasta väännetään parhaillaan kättä, kun hallitus viimeistelee lakiesitystä kauppojen mahdollisuudesta perustaa asiakastilejä ja ottaa niille asiakkaiden varoja.

Lakia on valmisteltu pitkään, ja asiaa pohtinut pankkipalvelutyöryhmä jätti oman esityksensä valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimekselle (vas.) jo vuosi sitten. Lakiesityksen piti edetä eduskuntaan viime syksynä, mutta säästökassojen asema hiertää edelleen lopullisen esityksen antamista.

Kyse on lähinnä asiakastilien saldon ylärajasta. Pankkipalvelutyöryhmä esitti, että jatkossa kaikki kaupat voisivat perustaa pankkitilin kaltaisia asiakastilejä ja että yksittäisen tilin katto olisi 3 000 euroa eli noin 18 000 markkaa. Valtion takaamaa talletussuojaa tileillä ei olisi, kuten pankkitileillä on.

Nykyisin vain osuuskuntien säästökassoilla eli käytännössä S-ryhmällä on oikeus ottaa asiakastalletuksia, eikä näillä tileillä ole ylärajoja.

Tileillä on suuriakin summia rahaa, joten ylärajan rajoittaminen olisi ikävä isku osuuskaupoille, joille säästökassatalletukset ovat tärkeä osa rahoitusta.

?Asiaa pohditaannyt poliittisella tasolla?

Säästökassojen erityisasema on perustunut juuri siihen, että osuustoiminnallisten yritysten on osakeyhtiöitä vaikeampi kerätä omistajiltaan sijoituksia toimintansa kehittämiseen.

Lainsäädäntöneuvos Erkki Sarsa valtiovarainministeriöstä ei halua vielä ennakoida, saavatko osuuskauppojen säästökassat lopulta väljemmät ehdot kuin muiden kaupparyhmien asiakastilit, vaan toteaa, että ?asiaa pohditaan nyt poliittisella tasolla?.

Pankkityöryhmässä istunut Erkki Sarsa itse toivoo, että asiakastilit toteutettaisiin alkuperäisen esityksen pohjalta. Näin Sarsan mukaan taattaisiin tasapuolisuus kaupparyhmien välillä.

Sarsa kuitenkin ymmärtää osuuskauppojen vastustusta.

– Säästökassoilla on nykyisin niin laajat oikeudet, että niiden näkökulmasta kyse on vain rajoituksista, sanoo Sarsa.

Lakiesityksen kauppojen asiakastileistä pitäisi tulla eduskunnan käsittelyyn tänä keväänä, joten hallituksen on annettava se viimeistään maaliskuussa.

Tuoreimmat osastosta