200204196 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Moni salkunhoitajapitää osakkeita kalliina

18.1.2002 0:00

Sijoitusrahastojen salkunhoitajat pitävät tulevaisuudennäkymiä ristiriitaisina. Investointipankki Merrill Lynchin kuukausittaisessa kyselyssä 25 prosenttia rahastojohtajista piti osakkeita yliarvostettuna, kun aliarvostettuna niitä piti 20 prosenttia rahastojohtajista. Markkina-arvio oli näin päin ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun kysymys viime elokuussa otettiin tutkimukseen mukaan. Aiemmin suurempi osa rahastojohtajista piti osakkeita selvästi aliarvostettuna.

Toisaalta ammattinsa puolestakin optimistiset rahastojohtajat uskovat aiempaakin voimakkaammin maailmantalouden elpymiseen tänä vuonna. Lisäksi suuri enemmistö uskoo, että osakkeiden hinnat ovat vuoden päästä korkeammat kuin nyt. Rahastojohtajat odottavat myös yritysten tulosnäkymien paranevan voimakkaasti.

Rahastojohtajat ovat kyselyn mukaan purkaneet ylimääräiset kassavarat osakemarkkinoille. Vastausten mukaan rahastoissa osakkeet ovat jo keskimäärin ylipainossa. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan syksyn kurssinousu johtui paljolti juuri kassavarojen sijoittamisesta.

Kyselyn perusteella rahastojohtajat suosivat edelleen amerikkalaisia ja eurooppalaisia osakkeita sekä hylkivät Japanin markkinoita.

Talven aikana myös kiinnostus kehittyviä talouksia kohtaan on noussut voimakkaasti. Kysyttäessä, mitä markkina-aluetta kannattaisi ylipainottaa, rahastojohtajista 27 prosenttia kannatti Yhdysvaltoja, 25 prosenttia Eurooppaa ja 24 prosenttia kehittyviä markkinoita. Japania aikoo alipainottaa 52 prosenttia rahastojohtajista.

Mielialakyselyt kertovat markkinoiden tilanteesta reaaliaikaisesti ja ennakoivasti, kun viralliset tilastot kertovat yleensä menneisyydestä viipeellä. Mieliala vaikuttaa myös suoraan taloudellisen toimijan omiin päätöksiin. Sijoittajat pyrkivätkin arvioimaan talouden kehitystä sekä kuluttajien ja teollisuusjohtajien tunnelmia erilaisista kyselytutkimuksista.

Sijoitusmarkkinoilla vaikuttavat todellisten taloudellisten muutosten lisäksi ammattisijoittajien toimintaympäristöstään tekemät tulkinnat ja tuntuma. Sijoittajakyselyt antavat työvälineitä markkinapsykologian arviointiin, joten niitä kannattaa seurata kansantaloudesta kertovien kuluttajabarometrien ja ostopäällikköindeksien rinnalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?