200206751 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lupa neuvoa

18.1.2002 0:00

Viikon sijoitusaiheita on ehdottomasti ollut iänikuisen kurssiaprikoinnin lisäksi turkulaisen sijoittajan Sampo-pankkia vastaan käynnistämä oikeusriita Leonia-pankin pari vuotta sitten antamien sijoitusneuvojen mahdollisesti aiheuttamista sijoitustappioista. Tapaus on jo alkuvaiheissaan herättänyt muun muassa kysymyksen, pitäisikö sijoitusneuvonnan ja muiden sijoituspalveluiden sääntelyä tiukentaa.

Rahoitustarkastus on jo pitkään halunnut saattaa kaiken sijoitusneuvonnan luvanvaraiseksi ja ajatus on mukana myös EU:n sijoituspalveludirektiivin uudistuksessa. Nykyinen lainsäädäntö asettaa ehtoja ainoastaan pankkien, varainhoitoyritysten, pankkiiriliikkeiden ja muiden toimiluvan varassa toimivien sijoituspalveluyritysten sijoitusneuvonnalle. Kaikki muut saavat esittää mitä tahansa myyntipuheita, aavistuksia ja toiveita sijoitusneuvoina, kunhan eivät ota vastaan asiakkaan rahoja.

Neuvonnan luvanvaraisuus laajenisi ensisijaisesti koskemaan niin sanottuja riippumattomia sijoitusneuvojia, jotka usein keskittyvät ennemmin toimeksiantajiensa sijoitustuotteiden myymiseen kuin neuvottaviensa raha-asioiden huolelliseen puntarointiin. Yksipuolisuus ja myyntipaineet ohjaavat usein myös pankkien ja pankkiiriliikkeiden neuvoja, vaikka nämä yrityksinä toimivatkin Ratan valvonnassa. Rata ei kuitenkaan voi valvoa jokaista asiakkaiden ja neuvojien kahdenkeskistä istuntoa.

Kaikki suuret pankit keksivät suunnilleen samaan aikaan pari vuotta sitten, että suomalaisten säästämistottumukset muuttuvat ja heille kannattaa kiireesti ryhtyä myymään arvopapereita ja sijoitusrahastoja. Samalla maanlaajuiset konttoriverkot pantiin opettelemaan perinteisten kassapalveluiden rinnalla arvopaperimarkkinoiden hienouksia. Osakkeiden, sijoitusrahastojen ja -vakuutusten myymistä alettiin kutsua sijoitus- tai talousneuvonnaksi.

Sijoitusneuvonnan saattaminen luvanvaraiseksi antaa Ratalle mahdollisuuden pitää entistä laajempaa neuvojajoukkoa silmällä. Neuvojen kysyjälle voisi olla ainakin yhtä hyödyllistä, jos neuvoja jakavat henkilöt voisivat osoittaa pätevyytensä erityisellä sijoitusneuvojan tutkinnolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?