200207717 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Neuvotellen sopuunmaksuajoista

15.1.2002 19:54

Pankkien rahanlaskennan ruuhkautuminen on kaatunut pienyrittäjien niskaan. Euro ja markkamääräiset tilitykset ovat lähes kaksinkertaistaneet pankkien rahanlaskentatyöt vuodenvaihteen jälkeen. Työruuhkasta ei ole selvitty ilman viivytyksiä.

Päivittäinen rahanlaskenta on monille pienyrittäjille erittäin tärkeä palvelu. Päivän kassakertymä viedään pankin laskettavaksi, ja yleensä rahat ovat ilmaantuneet yrittäjän tilille viimeistään kahdessa päivässä.

Nyt rahojen tuleminen tilille on voinut kestää jopa toista viikkoa. Tämä on saattanut monet pienyrittäjät hankalaan asemaan, sillä heidän on kuitenkin maksettava laskunsa ajallaan. Monilla yrittäjillä ei ole tukevaa kassaa, jota voisi käyttää puskurina, joten monet ovat joutuneet pidentämään omien laskujensa maksuaikoja. Suomen Yrittäjien mukaan joissakin tapauksissa yrittäjille on koitunut maksuhäiriöitä, joista on myöhemmin ikäviä seurauksia.

Tilanne on ollut vaikea ja monille yrittäjille kohtuuton. Onneksi kyse on yksittäisestä ja ohimenevästä ilmiöstä, joka on jo helpottumassa. Vaikeimmissa tapauksissa korvauksista voidaan joutua keskustelemaan.

Paras menettelytapa on neuvotella asioista. Ilmiö on saanut niin paljon julkisuutta, että monet yrittäjien velkojat tuntevat tilanteen. Maksuaikoihin olisi syytä myöntää lykkäystä, ja yleensä sitä on myös myönnetty. Tilanteen kärjistäminen ei voi olla tällaisessa asiassa kenenkään etu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?