200209656 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Skandia selvittää keinoja henkisijoitusten siirtoihin

Julkaistu: 11.1.2002 20:22

Sijoittajat suuttuivat Skandian ilmoituksesta myydä varainhoitoyksikkönsä Norjaan

Skandian tiistainen ilmoitus varainhoitoyksikkönsä myymisestä norjalaiselle Den norske Bankille on närkästyttänyt yhtiön asiakkaat.

Ruotsalaisyhtiö aikoo nyt kiireisesti selvittää, voisivatko sijoittajat siirtää tarpeen mukaan henkivakuutussäästöjään toiseen yhtiöön.

Skandian tiedotuspäällikkö Carl-Henrik Knutssonin mukaan yhtiössä suhtaudutaan myönteisesti ajatukseen varojen siirtomahdollisuudesta, mutta ei haluta arvioida milloin ja missä muodossa tämä voisi toteutua.

– Kiirehdimme asian teknisen puolen selvittämisessä, Knutsson lisää.

Skandian asiakaspalvelun puhelinlinjat ovat viime päivinä tukkeutuneet epätietoisten ja vihaisten asiakkaiden soitoista. Skandian sijoitusrahasto-osuuksia ja vakuutussijoituksia ostaneet henkilöt ovat ihmetelleet, mitä heidän varoille tapahtuu, kun norjalaiset ottavat vastuun varojen hoidosta.

Varainhoitoyksikkö huolehtii yhteensä 280 miljardin kruunun sijoituksista.

?Asiakkaan voitavaäänestää jaloillaan?

Erityisen ärtyneitä ovat olleet ne henkilöt, joilla on henkivakuutussäästöjä Skandiassa, sillä kyseisiä varoja ei voi nykyisen käytännön mukaan siirtää toiseen yhtiöön. Rahastosijoittajille tämä on kuitenkin mahdollista

– Pitäisi olla itsestäänselvyys, että asiakas voi äänestää jaloillaan ja siirtää varansa muualle, jos hän menettää luottamuksensa varainhoitajaan. Elämme sentään vapaassa yhteiskunnassa, yksi nimettömänä esiintynyt asiakas kommentoi.

– On hämmästyttävää, että Skandia myy yksikkönsä norjalaispankille kysymättä sitä asiakkailtaan, joiden varoista on kuitenkin kysymys, totesi toinen asiakas.

Sparöversikt-lehden päätoimittaja Mats Wester arvelee, että Skandia aliarvioi sijoittajien reaktion kaupan yhteydessä. Skandian myynti on ensimmäinen alallaan, mikä selittää ihmisten hämmennystä.

– Uskon, että varainhoitoyksiköillä tullaan käymään yhä useammin kauppaa tulevaisuudessa. Siitä on tulossa bulkkitavaraa, Wester selittää.

Tuoreimmat osastosta