200202799 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Dynea-kohuei masentanut Kemiraa

10.1.2002 20:23

Viime syksyn kohu Kemiran ja Dynean mahdollisesta fuusiosta ei ole masentanut Kemiraa eikä sen johtoa, vaan yhtiö lähti fuusion kaatumisen jälkeen nopeasti hiomaan jo aikaisemmin päätettyä strategiaansa. Siihen kuuluu kasvun lisäksi myös liiketoimintojen keskittäminen.

Osana kasvustrategiaa yhtiö hankki joulukuussa yhdysvaltalaisen sellu- ja paperikemikaaleja valmistavan Viningsin, ja nyt yhtiö suunnittelee jo uutta ja isompaa yrityskauppaa. Tavoitteet ovat muutenkin korkealla, koska Kemiran pääjohtajan Tauno Pihlavan mukaan yhtiön hallitus ja johtoryhmä miettivät nyt, miten yhtiön kasvu saataisiin selvästi rivakammaksi kuin nykyinen kymmenen prosentin vuosivauhti.

Viime syksy oli Kemiralle ja sen toimivalle johdolle melko vaikeaa aikaa, koska fuusioneuvotteluja käytiin puhtaasti omistajan eli valtion toimesta eikä Kemiran toimivalla johdolla ollut neuvotteluissa juuri mitään roolia. Fuusiossa tapahtuneet käänteet eivät antaneet kovin hyvää kuvaa valtion omistajapolitiikasta.

Kemiran tarkoituksena on keskittyä jatkossa ydinliiketoimintojensa vahvistamiseen. Käytännössä se tarkoittaa keskittymistä sellu- ja paperikemikaaleihin, vesikemikaaleihin ja maaleihin.

Entistä nopeampaa kasvua ei saavuteta pelkästään orgaanisen kasvun avulla, vaan se vaatii yritysostoja. Aivan tyhjätaskuna Kemiran ei tarvitse kaupoille lähteä, koska Kemiran kassa on kunnossa ja pääjohtaja Pihlavan mukaan kassassa on uusiin hankkeisiin rahaa 350 miljoonaa euroa. Myös markkinoilla on nyt suotuisat ajat tehdä ostoksia, koska hyvien ostokohteiden hinnat ovat suhteellisen alhaalla metsäteollisuuden heikohkon markkinatilanteen takia.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että Kemiran lisäksi myös Raisio Yhtymä on ilmoittanut vahvimmaksi tukijalakseen paperikemikaalit ja sekin haluaa kasvaa tällä sektorilla yritysostoin.

Eduskunnassa Kemiran ja Dynean fuusio kaatui ainakin osaksi siihen, että lannoiteteollisuus ei olisi kuulunut uuden yhtiön ydinliiketoimintoihin. Ehkä eduskunnalta jäi huomaamatta, etteivät lannoitteet kuulu enää Kemiran tulevaisuuden painopistealueisiin. Taloussanomien haastattelussa Pihlava toteaakin, että Agro tarvitsee omistajan, joka on ajan tasalla ja kiinnostunut Agron kehittämisestä. Omistaja ei välttämättä ole tulevaisuudessa enää Kemira.

Kemiran ja sen osakkeenomistajien kannalta on hyvä, ettei fuusiokeskustelu ole halvaannuttanut yhtiötä. Vaikuttaa pikemminkin siltä, että fuusiohanke ja sen kaatuminen ovat antaneet Kemiralle lisää haluja näyttää, että se osaa ja pärjää myös yksin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?