2002010199 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lyhyeksimyynnit povaavat kurssilaskua

Julkaistu: 9.1.2002 19:54

Hiljainen vähemmistö osakesijoittajista on ollut nyreissään kolmisen kuukautta jatkuneesta kurssinoususta. Lyhyeksimyyjille kurssinousu on myrkkyä. Silti maailman suurin osakepörssi, New Yorkin NYSE kirjasi joulukuussa enemmän lyhyeksimyyntejä kuin milloinkaan. Lyhyeksimyyntien kasvaminen pariin prosenttiin NYSEn osakekannasta kertoo, että ainakin kurssilaskun ammattilaiset uskovat osakehintojen edelleen laskevan.

NYSE sai välittäjiltään ilmoitukset yhteensä melkein 6,5 biljoonan osakkeen lyhyeksimyynneistä. Lyhyeksimyytyjen osakkeiden määrä kasvoi viime vuonna jokaisena kuukautena, ja joulukuun lukema kipusi ennätysmäisen suureksi. Pörssin mukaan lyhyeksimyytyjen osakkeiden määrä vastasi joulukuussa 1,9:ää prosenttia kaikista pörssiin listatuista osakkeista.

Ilmiön merkitys on käytännössä kuitenkin paljon suurempi kuin parista prosentista voisi päätellä, sillä päivittäistä kauppaa käydään vain osalla kaikista pörssin listaamista osakkeista. Kuvaavaa on, että kaikista pörssin listaamista 3 547 osakesarjasta peräti 2 776:ssa oli joulukuussa yli 5 000 osakkeen lyhyeksimyyntejä.

Lyhyeksimyyjä yrittää harvemmin synnyttää kurssilaskua, mutta aina hän kuitenkin toivoo sitä. Lyhyeksimyyjä myy osakkeita, joita hänellä ei vielä myyntihetkellä ole. Myyjä uskoo osakkeen halpenevan siihen mennessä kuin myydyt osakkeet pitäisi toimittaa ostajalle, jolloin hän voi ostaa kyseiset osakkeet laskeneeseen kurssiin. Lyhyeksimyyjä pyrkii siis toteuttamaan sijoittajan ikiaikaista ihannetta ?osta halvalla ja myy kalliilla? mutta käänteisessä järjestyksessä. Riskinä on tietenkin osakekurssin nousu, joka koituu lyhyeksimyyjän tappioksi.

Osakkeita myydään lyhyeksi niin nousun kuin laskunkin aikoina, sillä laajojen osakeindeksien karkeisiin liikkeisiin kätkeytyy aina yksittäisten osakkeiden nousuja ja laskuja. Lyhyeksimyyjät keskittyvät juuri yksittäisiin osakkeisiin, jolloin kyseisen yhtiön ja osakkeen kehitys ratkaisee kaupan lopputuloksen, ei markkinoiden yleinen kehityssuunta.

Silti lyhyeksimyynneillä voi olla myös yleistä merkitystä, kun niitä tarkastellaan kokonaisuutena. On ymmärrettävää, että yleisen ja vakaan kurssinousun aikoina lyhyeksimyynnit vähenevät ja vastaavasti epävarmoina kurssiheilunnan ja yleisen kurssilaskun aikoina taas yleistyvät.

Vuoden 2000 tammikuussa NYSE kirjasi runsaan 3,9 biljoonan osakkeen lyhyeksimyynnit, ja helmikuussa luku jäi vähän vielä pienemmäksi. Elettiin vielä pitkää ja jyrkkää kurssinousua.

Sitten meno muuttui muutamassa kuukaudessa epävarmaksi ja sitten heti perään synkäksi, ja lyhyeksimyynnit alkoivat saman tien kasvaa. Vuoden 2000 kevään kurssihuipun ajoista lyhyeksimyynnit ovat lisääntyneet yli 60 prosenttia.

Osakemarkkinoiden kehitystä laajasti mittaavat indeksit ovat puolitoistavuotisen kurssilaskun mittaan rykäisseet jo puolisen tusinaa terhakkaa nousujaksoja. Silti kurssilaskun ammattilaiset ovat vain kasvattaneet lyhyeksimyyntejään. Tämä voi olla hyödyllinen havainto kaikille niille, jotka etsivät markkinoilta merkkejä kurssitrendin suunnasta tai sen muuttumisesta.

Tuoreimmat osastosta