200202063 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Odotukset koronlaskustaYhdysvalloissa kuihtuvat

Viime viikon hyvien talouslukujen uskotaan vakuuttaneen Fedin talouden käänteestä

8.1.2002 19:58

Odotukset Yhdysvaltain keskuspankin Fedin vielä yhdestä koronlaskusta ovat kuihtumassa, vaikka näkemykset asiasta ovatkin hyvin ristiriitaiset.

Yhä useammat amerikkalaiset ekonomistit ovat alkaneet uskoa, ettei Fedillä ole enää tarvetta laskea keskeistä ohjauskorkoaan. USA:n taloudesta on alkuvuoden aikana saatu odotuksia parempia lukuja, jotka luovat uskoa siihen, että talouden käänne on tapahtumassa. Osa asiantuntijoista uskoo Fedin siirtyvän loppuvuonna jo korkojen nostoon.

Sen sijaan jotkut Fedin edustajat ovat esittäneet viime päivinä varovaisia näkemyksiä talouden odotetusta kääntymisestä ja jättäneet tilaa elvyttävän rahapolitiikan jatkumiselle. Fedinkin edustajien näkemykset ovat olleet keskenään erilaisia. Markkinoilla odotetaankin jännittyneenä Fedin pääjohtajan Alan Greenspanin perjantaista puhetta Yhdysvaltain talouden tilasta.

Markkinoiden odotuksia Fedin edustajien lausunnot ovat heilutelleet päivittäin. Joulukuun koronlaskun jälkeen korko- ja bondimarkkinoilla ei ole periaatteessa enää uskottu uuteen koronlaskuun. Alkuviikosta koronlaskun todennäköisyys nousi hetkellisesti noin 30 prosentin suuruiseksi Fedin jäsenten kommenttien takia.

Viimeksi Fed laski keskeistä ohjauskorkoaan 11. kerran pudottaen sen joulukuussa 1,75 prosenttiin. Seuraavan kerran Fedin avomarkkinakomitea kokoontuu päättämään mahdollisesta korkomuutoksesta tammikuun lopulla.

Osa ekonomisteistaodottaa jo koronnostoja

Jo joulukuun koronlaskun yhteydessä Greenspan arvioi, että taloudessa on nähtävissä alustavia merkkejä siitä, että kysyntä saattaisi olla elpymässä.

– Nyt esimerkiksi yksi Fedin tarkkaan seuraama tunnusluku, entinen napm-ostopäällikköindeksi eli nykyinen ism-indeksi kertoi viime viikolla näkymien huomattavasta paranemisesta, painottavat Credit Suisse First Boston -pankin ekonomistit, jotka eivät usko Fedin enää jatkavan koronlaskuja.

Fedin Philadelphian haarakonttorin johtaja Anthony Sanomero arvioi tiistaina, että monet merkit osoittavat talouden toipumiseen. Hän uskoo elpymisen tapahtuvan vuoden puolivälissä eli myöhemmin kuin monet muut.

– Mahdollisten uusien koronlaskujen vaikutus tuntuisi vasta vuoden jälkipuoliskolla, Sanomero totesi.

Sanomero on mukana tekemässä korkopäätöstä, toisin kuin maanantaina markkinat pahasti pelästyttänyt Fedin Atlantan haarakonttorin johtaja Jack Guynn. Hän arvioi maanantaina, että USA:n talouden toipuminen voi siirtyä vuoden toiselle puoliskolle ja että keskuspankilla on varaa laskea vielä korkoaan tarpeen vaatiessa.

Talouden hitaammasta toipumisesta varoitti maanantaina myös Morgan Stanleyn tunnettu ekonomisti Stephen Roach. Morgan Stanleyn muu ekonomistijoukko kuitenkin korotti pankin kasvuennustetta alkuvuodelle. Samoin teki viime viikolla Merrill Lynch.

Inflaation kasvuapelätään ensi vuonna

Joidenkin ekonomistien mielestä tärkeämpää on jo miettiä, koska Fed alkaa uudestaan nostaa korkoaan. Sen suhteen ekonomistien näkemykset eroavat eniten.

Banc One -pankin pääekonomisti Diane Swonk muistuttaa, että inflaatiosta voi tulla ongelma ensi vuonna, jos Fed ei kiristä rahapolitiikkaansa tarpeeksi nopeasti tänä vuonna. Ainakaan ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Swonk ei usko Fedin ryhtyvän vielä koronnostoihin. Työttömyyden pitäisi kääntyä ensin laskuun.

Standard & Poor?sin pääekonomisti David Wyss puolestaan näkee jo merkkejä inflaation kasvun vaarasta keskimääräisten tuntipalkkojen lähdettyä nousuun. Hän odottaa Fedin siirtyvän koronnostolinjalle myöhemmin tänä vuonna. Koronlaskujen hän uskoo olevan jo ohi, vaikka talouden käänne onkin hänen mukaansa tulossa vasta helmi–maaliskuussa.

Myös markkinat elävät siinä uskossa, että Fed alkaa jälleen kiristää rahapolitiikkaansa toisella vuosipuoliskolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?