2002010704 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Skandia myy pääomasijoitusyhtiönsäDen norske Bankille

Julkaistu: 8.1.2002 19:59

?Kiristynyt kilpailuvarainhallinnassa lisäsi myyntihaluja?

Skandia myy maailmanlaajuisen pääomasijoitusyhtiönsä Skandia Asset Managementin Den norske Bankille 3,2 miljardilla kruunulla. Skandian myyntivoitto kaupasta nousee kahteen miljardiin kruunuun.

Varainhallintayksikön myynti Den norske Bankille liittyy ruotsalaisyhtiön strategiaan keskittyä pääosaamiseensa eli sijoitustuotteiden räätälöintiin ja paketointiin sekä niiden jakeluun. Ruotsin ulkopuolella Skandian palveluja myyvät ulkopuoliset sijoitusneuvojat.

– Varainhallinta ei ole kuulunut Skandian keskeisiin liiketoiminta-alueisiin, ja on todennäköistä, että nyt myynnistä vapautuvilla varoilla hankitaan yhtiöitä, jotka tarjoavat tukipalveluita kansainväliselle ja laajaksi paisuneelle jälleenmyyjäverkostolle, toteaa pankkiiriliike Aragonin analyytikko Lars Frick.

Viime kuussa Skandia teki jo tarjouksen englantilaisesta Bankhall-yhtiöstä, joka on saarivaltion suurin rahoituspalvelujen tuottaja itsenäisesti toimiville sijoitusneuvonantajille (IFA eli Independent Financial Advisor).

Frickin mukaan Skandian myyntihalukkuutta on saattanut lisätä myös kiristynyt kilpailu varainhallinnan alalla, jossa paineet yksikkökoon kasvattamiseen ja kustannusten leikkauksiin ovat suuret.

– Jos alan tulevaisuus näyttäisi kovin ruusuiselta, Skandia tuskin olisi ollut halukas myymään, Frick huomauttaa.

Erityisesti amerikkalaisten ja muiden kansainvälisten investointipankkien rantautuminen Ruotsiin viime vuosina on lisännyt kilpailua, ja ruotsalaisyhtiöt ovat menettäneet asiakkaita tämän takia.

DnB nousee suurtenjoukkoon varainhoidossa

Vaikka Skandia saa myynnistä noin kaksi miljardia kruunua voittoa, markkinoilla Skandian saamaa hintaa pidettiin kuitenkin melko alhaisena. Skandia sai 3,2 miljardia kruunua 280 miljardin sijoitusmassasta.

Varainhallintayksikkö kiinnosti Den norske Bankin lisäksi muitakin ostajaehdokkaita, mutta Skandia ei paljasta niiden nimiä eikä lukumäärää.

Kaupan ansiosta norjalaispankki nousee Pohjoismaiden neljänneksi suurimmaksi varainhoidon alalla SEB:n, Nordean ja Den Danske Bankin jälkeen.

Toimitusjohtaja Svein Aaserin mukaan pankki aikoo jatkaa kasvuaan Ruotsissa. 

Skandiabankenin osana toiminut Skandia Asset Management työllistää 220 henkilöä. Sillä on toimintaa Ruotsin lisäksi Norjassa, Lontoossa, New Yorkissa ja Hongkongissa.

Skandian mukaan myynti on osa yhtiön keskittymistä strategiseen ydintoimintaan.

Tuoreimmat osastosta