2002010204 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Argentiina joutui turvautumaan devalvaatioon

Julkaistu: 7.1.2002 19:47

Vaikutusten naapurimaihin ja euroon arvioidaan jäävän vähäisiksi

Argentiina luopui peson dollarikytkennästä ja devalvoi valuuttansa 29 prosentilla. Uuden kurssin mukaan 1,4 pesolla saa yhden dollarin. Ennen devalvaatiota yhdellä pesolla sai yhden dollarin.

Ratkaisuun päädyttiin viikonlopun aikana kriisin runteleman talouden elvyttämiseksi.

Argentiinan talousministeri Jorge Remes Lenicov lupasi päästää peson kokonaan kellumaan muutamien kuukausien kuluessa.

Presidentti Eduardo Duhalde toivoo devalvaation parantavan argentiinalaisten tuotteiden kilpailukykyä ulkomailla ja nostavan maan talouden taas jaloilleen. Nyt tehty ratkaisu saattaa myös helpottaa Argentiinaa järjestelemään uudelleen 141 miljardin dollarin velkaansa, tasapainottaa budjettia ja auttaa uuden, noin 20 miljardin dollarin velan nostamisessa.

Toipuminenkestää pitkään

Nordean Argentiinaa seuraava analyytikko Kristiina Vares arvioi, että viikonloppuna tehdyllä devalvaatiopäätöksellä on myönteisiä vaikutuksia Argentiinan talouskriisiin, mutta seuraukset muille maille jäävät vähäisiksi. Esimerkiksi euron kurssiin Argentiinan tilanne ei juurikaan vaikuta.

– Tietenkin espanjalaiset pankit ja amerikkalaiset luotonantajat ovat ensimmäisenä kärsimässä. En usko, että tämä tulee näkymään merkittävästi esimerkiksi euron kurssissa, koska tällä hetkellä euroalueella keskitytään moniin muihin kysymyksiin ja Argentiinan tilanne on hyvinkin paikallinen. Myöskään Argentiinan lähialueisiin tämä ei kovin paljon välittömästi vaikuta, Vares kertoi.

– Uskon, että tämä auttaa Argentiinaa nousemaan lamasta, mutta siihen menee useita kuukausia, jopa muutamia vuosia. Ensimmäisenä tuloksena on suuri inflaatio ja pankkikriisi, koska pankkien velat ovat dollareissa ja tulot pesoissa.

Vareksen mukaan tällä hetkellä on hyväksytty kriisitoimenpiteitä. Jatkossa joudutaan miettimään millaisia rakenteellisia muutoksia taloudessa joudutaan tekemään, jotta talouden suunta muuttuisi.

Tuoreimmat osastosta