200203300 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroopan unionin fuusiopolitiikka on ollut johdonmukaista

Eilen nimitetty ulkomaankauppaministeri Jari Vilén:

4.1.2002 20:23

Tuoreen ulkomaankauppaministerin Jari Vilénin (kok.) mielestä EU:n komission linja pohjoismaisissa fuusioissa ei ole kohdellut kaltoin suomalaisyrityksiä. Hänen mukaansa komission linja on looginen ja johdonmukainen. Näin hän on pitkälti edeltäjänsä, liikenneministeriksi siirtyvän Kimmo Sasin (kok.) linjoilla.

– Totta kai lisäkeskusteluja silti tarvitaan. Otan asian esille myös pohjoismaisten kollegoiden kanssa lähiaikoina, Vilén lupaa.

EU:n komissio on tyrmännyt monta pohjoismaista fuusiota vedoten siihen, että fuusioiden takia kilpailu vähentyy. Komission tulkinnan mukaan Pohjoismaat muodostavat niin sanotun relevantin markkina-alueen.

Yritykset pitävät markkina-alueenaan mieluummin koko Eurooppaa. Tämän tulkinnan mukaan pohjoismaisia fuusioita voitaisiin toteuttaa helpommin.

Viimeksi komissio kaatoi kahden ruotsalaisen suurpankin, SEB-pankin ja Föreningssparbankin fuusion.

Komission tiukkaa linjaa fuusioasioissa on arvostellut suomalaisten suuryritysten ohella lehtihaastattelussa muun muassa pääministeri Paavo Lipponen (sd.).

Kilpailuasioiden ohella uutta ministeriä työllistävät loppuvaalikaudella WTO-kauppaneuvottelut ja EU:n itälaajentuminen. Vilén uskoo, että jäsenyysneuvottelut saadaan loppuun tänä vuonna.

Ensimmäiset uudet jäsenet unioni saisi tällöin 2004. Vitkuttelusta EU:ta ei Vilénin mielestä voi syyttää

– Laajentumisen perusongelma on se, että EU on kansalaisten näkökulmasta edennyt pikemminkin liian nopeasti.

Soneran osaltakaikki mahdollista

Tasavallan presidentti vahvisti eilen Vilénin nimityksen ohella Kimmo Sasin nimityksen liikenne- ja viestintäministeriksi. Yleisradioon siirtyvän Olli-Pekka Heinosen (kok.) tilalle siirtyvän Sasin isoimpana haasteena loppuvaalikautena on Sonera.

Sasin mukaan Soneran tulevaisuuden suhteen kaikki mahdollisuudet ovat avoinna.

– Tärkeintä on nyt omistaja-arvon myönteinen kehitys. Lähtökohdat ovat onnistuneen osakeannin jälkeen hyvät. Sijoittajien ja rahoittajien usko yhtiöön on palannut, Sasi sanoo.

Hän ei sulje pois yritysjärjestelyjä, vaikka ?niitä ei juuri nyt valmistellakaan?. Kestospekulaatioissa Soneraa on kaupattu muun muassa Ruotsin teleyhtiö Telialle.

Yritysjärjestelyjen puolesta puhuu sekin, että Sasi haluaa pitää Soneran hallinnoinnin liikenne- ja viestintäministeriössä. Se helpottaa valmistelemaan sellaista järjestelyä, jossa Sonera myytäisiin kokonaan.

Jos Sonera olisi valtiolle pelkkä finanssisijoitus, se voitaisiin Sasin mielestä siirtää valtiovarainministeriön hoitoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?