200209934 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sijoittajat uskovat taas teräkseen

Julkaistu: 4.1.2002 20:22

Outokumpu ja sen ruostumatonta terästä tekevä pörssilistattu tytäryhtiö Avesta-Polarit kamppailevat tulosongelmien kanssa, eivätkä yhtiöt omissa julkilausumissaan ole uskaltaneet luvata teräsmarkkinoiden pikaista elpymistä. Sijoittajat ovat kuitenkin panostaneet teräkseen huhtikuusta lähtien.

Niin Outokummun kuin Avesta-Polaritinkin viime vuoden kurssikehitykset kuuluvat Helsingin pörssin parhaimmistoon. Kummankin kurssit ovat huhtikuusta kivunneet noin 50 prosenttia. Näkevätkö sijoittajat siis teräsmarkkinoilla jo sellaista elpymistä, jota teräsyhtiö itse ei ole rohjennut ääneen lausua?

Viime vuonna ruostumattoman teräksen kulutus maailmassa pieneni muutaman prosentin ja hinta romahti, mikä teki ammottavan aukon Avestan ja Outokummun tulokseen. Ruostumaton teräs on yhä Outokummun tulokselle tärkein metalli, vaikka emo-Outokumpu kovasti värimetallien tekijänä kasvua hakeekin.

Vankin peruste sijoittajien teräksisille nousuodotuksille on toissa vuoden syyskuusta jatkunut hintojen jyrkkä lasku. Ruostumattoman teräksen pitkän ajan hintakehitys noudattaa systemaattista kiertoa. Ylämäkeä seuraa aina alamäki ja päinvastoin. Aina kun ruostumattoman teräksen kilohintaa kuvaava käyrä on leikannut 1,6 dollarin tason, on hintakehitys kääntynyt päinvastaiseen suuntaan viimeistään noin puolen vuoden päästä.

Hinta painui viime vuoden lopulla jälleen alle 1,6 dollarin, joten kaavamaisen logiikan mukaan uusi nousu siintää taas.

Tällä hetkellä maailmantalous on täynnä epävarmuutta, mutta moni on ollut viime aikoina näkevinään jo positiivisia värinöitä, jopa käänteen USA:ssa.

Outokummun pitkän ajan kurssikehitys muistuttaa kiusallisen paljon teräksen hintakäyrää. Kurssi vuoroin laskee, vuoroin nousee, mutta kestävää arvonnousua omistajille ei näytä millään syntyvän. Esimerkiksi metsäteollisuuden suuret ja kauniit ja suomalaisyhtiöt ovat tarjonneet omistajilleen myös kurssiheilunnan alta paljastuvan arvon nousutrendin.

Reippaiden toimialajärjestelyjen avulla Outokumpukin tavoittelee omistajilleen kestävämpää arvonnousua, jota markkinoiden armoilla heiluminen ei näköjään tuota edes tehokkaalle ja keskimäärin hyvin kannattavalle metalliyhtiölle.

Avesta-Polaritin siirtyminen Outokumpu-konsernin ulkopuolelle toteutuu ainakin alkuun siten, että Outokumpu jakaa Avesta Polaritin osakkeita omistajilleen osinkoina. Joulukuussa julkistettu omistuksen vähennystapa kertoo, että Outokumpu ei ole tyytyväinen Avesta-Polaritin kurssiin. Se arvioi, että omistajille on kannattavampaa ottaa nyt Avesta-Polaritin osakkeita kuin osakkeiden välittömästä myynnistä irtoavaa käteistä.

Outokummun on joka tapauksessa Avesta-Polaritin omistustaan pienennettävä, siitä sovittiin jo Avesta-Polaritin synnytyksen yhteydessä.

Omaankaan kurssitasoonsa Outokumpu ei liene tyytyväinen, koska se osti syksyn mittaan aktiivisesti omia osakkeitaan. Omat osakkeet voivat olla käypää valuuttaa värimetalliostoksissa. Toisaalta metsäteollisuuden parhaiten kehittynyt osake UPM-Kymmene sai aikanaan tuhtia pönkitystä runsaista omien osakkeiden mitätöinneistä.

Metallimarkkinat eivät siis enää yksin ratkaise metalliosakkeidenkaan tuottoa.

Tuoreimmat osastosta