200201043 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntojen hinnatnäyttävät pitävän pintansa

Julkaistu: 3.1.2002 20:11

Asuntolainojen kysyntä on vuoden lopulla kääntynyt selvään nousuun. Lainojen kysyntään on vaikuttanut toisaalta talousnäkymien synkentyminen ja toisaalta korkojen lasku. Näyttää siltä, että suomalaiset ovat pitäneet korkojen laskua tärkeämpänä tekijänä kuin epävarmuuden lisääntymistä. Työttömyys ei vielä ole kääntynyt Suomessa kasvuun.

Asuntomarkkinoiden piristyminen on vaikuttanut myös kokonaistalouteen. Taantumaan tavallisesti liittyvä asuntohintojen lasku ja siihen liittyvä vakuusarvo-ongelma eivät ole Suomessa nyt toteutuneet.

Pikemminkin asunnot ovat lisänneet kiinnostavuuttaan myös sijoituskohteina, kun pörssikurssit ovat olleet alavireisiä.

Asuntomarkkinoiden vakaus on laskusuhdanteen oloissa hyvä asia. Hintojen heittelehtiminen voi monella tavalla kärjistää laskusuhdannetta, kuten 1990-luvun alussa nähtiin.

Varmasti jotkut ovat myös pettyneitä kehitykseen. Osa kasvukeskusten nuorista perheistä oli varmasti toivonut asuntojen hintatason putoavan merkittävästi laskusuhdanteessa. Nämä toiveet eivät kuitenkaan nyt näytä toteutuvan.

Toisaalta hintojen vakaus rohkaisee ihmisiä sijoittamaan asuntoon. Seuraavan suhdannenousun kautena hinnat tuskin enää kääntyvät laskuun.

Tuoreimmat osastosta