200207525 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kotipörssin noteeraus määrittää osakkeen verotusarvon

Julkaistu: 2.1.2002 20:33

New Yorkin kaupat ei vaikuta verotusarvoihin

Yhtiön kotipörssin viimeisen kaupantekopäivän päätöskurssi määrittää osakkeen vuoden loppukurssin. Viime vuoden viimeinen kaupantekopäivä Helsingin pörssissä oli perjantai 28. joulukuuta. Tämän päivän päätöskursseja käytetään Helsingin pörssin tilastoissa, vaikka muutamilla suomalaisosakkeilla käytiinkin kauppaa vielä maanantaina 31. joulukuuta esimerkiksi New Yorkissa.

– Me käytämme tilastoissamme päätöskurssina viimeisen pörssipäivän jatkuvan kaupankäynnin viimeisen kaupan arvoa, kertoo Helsingin pörssin markkinainformaatioassistentti Monica Bergström.

Tämän vuoksi suomalaisosakkeiden viime vuoden kurssikehitys New Yorkissa on hiukan erilainen kuin Helsingissä. New Yorkissa Nokian päätöskurssi oli viisi prosenttia matalampi kuin Helsingin perjantaina 28. joulukuuta kirjattu päätöskurssi.

New Yorkissa noteerattavia suomalaisosakkeita ovat Nokian lisäksi Sonera, Stora Enso, UPM-Kymmene, Metso ja Eimo.

Myös useimmat yhteisösijoittajat käyttävät tilinpäätöksissään suomalaisosakkeiden kirjanpitoarvona Helsingin pörssin päätösarvoja. Yleisenä käytäntönä on ainakin Suomessa, että vuoden päätöskurssiksi kirjataan osakkeen päätösarvo kotipörssissä.

Verotusarvoonvaikuttaa moni seikka

Verottaja käyttää osakkeiden viime vuoden verotusarvoja määritettäessä joulukuun 28. päivän päätöskursseja. Verohallituksen ylitarkastajan Tuula Hakolan mukaan aikataulullisista syistä myöhempiä noteerauksia ei voida ottaa huomioon. Verotusarvot määritellään normaalisti vuoden toiseksi viimeisen kaupankäyntipäivän päätösarvon mukaan.

– Verotusarvoja ei määritetä yksiselitteisesti päätösarvon mukaan, vaan mahdollisten poikkeuksellisten kurssiheilahtelujen vaikutukset pyritään poistamaan, Hakola sanoo.

Verotusarvoa määritettäessä merkittävin tekijä oli joulukuun 28. päivän tehtyjen kauppojen keskiarvo. Jos viimeisenä päivänä ei jollain osakkeella ole tehty kauppaa, lasketaan keskiarvo viimeiseltä sellaiselta päivältä, jolloin kauppoja on syntynyt. Jos jollain osakkeella ei ole tehty ollenkaan kauppoja vuoden viimeisinä päivinä, käytetään arvonmäärityksessä ostotarjouksia. Pienten, poikkeuksellisen paljon muusta hintatasosta poikenneiden kauppojen vaikutus pyritään myös poistamaan.

Osakkeiden verotusarvo on 70 prosenttia osakkeen käyvästä arvosta.

Tuoreimmat osastosta