200105627 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Perusteollisuus pinnisteli plussalle

Julkaistu: 28.12.2001 20:00

Suomalaisosakkeet halpenivat vuoden aikana 30 prosenttia. Koko pörssin yleiselle kehitykselle ratkaisevat tietoliikenteen ja elektroniikkateollisuuden osakkeet halpenivat vuoden aikana noin 40 prosenttia. Sen sijaan metalli- ja metsäteollisuus sinnittelivät kumpikin noin kymmenen prosentin kurssinousuun.

Levoton pörssivuosi jakautui muodikkaan vuosineljännesrytmin mukaan neljään osaan: ensin tammikuusta maaliskuun alkuun melkein äkkijyrkkää pudotusta, sitten huhtikuun alusta toukokuun loppuun jyrkkää nousua, seuraavaksi taas kesäkuusta aina syyskuun alkupuolelle raakaa pudotusta ja lopulta syyskauden yllätysnousu.

Nokian osuus koko pörssin markkina-arvosta on edelleen noin 60 prosenttia, joten jokainen Nokian kurssiliikahdus on tänäkin vuonna heiluttanut koko pörssiä. Kuka tahansa voi arvailla syksyisen kurssinousun syitä, mutta sattumalta Nokia ja samalla koko Helsingin pörssi näyttää kääntyneen nousuun pian New Yorkin terrori-iskun jälkeen. Käännettä on selitelty muun muassa sillä, että terrorismia pelkäävät liikemiehet karsivat matkojaan ja hoitavat sen sijaan yhteydenpitoaan entistä enemmän kännykällä.

Nokian loppuvuoden toipumisen lisäksi pörssivuoden tapauksia on ilman muuta tietoliikennealan paikallisen suuryhtiön Soneran osakeanti. Sonera oli päätyä yhä paheneviin rahoitusvaikeuksiin, kun valtio suurimpana osakkeenomistajana ilmoitti sijoittavansa yhtiöön lisää rahaa. Reilun miljardin euron osakeanti palautti sijoittajien luottamuksen ainakin toistaiseksi. Kurssilaskukin pysähtyi, mutta vuoden alusta laskien osake ehti vuoden mittaan halventua vajaat 70 prosenttia.

Tietoliikenne- ja elektroniikkaosakkeiden yleisen synkistelyn vastapainoksi joukossa on pari iloista yllättäjää. Instrumentariumin kurssi nousi tänä vuonna peräti 125 prosenttia, millä se on koko pörssin kirkkaimpia tähtiä. Tamperelainen puhelinyhtiö Soon puolestaan nousi reippaat 70 prosenttia, josta suurin osa tosin perustui helsinkiläisyhtiö Elisan ostotarjoukseen.

Pörssin suurista toimialoista metalli- ja metsäteollisuus keikkuivat kumpikin pitkin vuotta lievän laskun ja loivan nousun välillä. Kummankin alan toimialaindeksit pääsivät lopulta noin kymmenen prosentin nousuun. Metallissa toimialan reippain nousija oli Outokumpu, jonka osake kipusi vuoden alusta peräti 50 prosenttia. Metsäteollisuuden paras osake oli 45 prosenttia noussut Stromsdal, joskin toimialaindeksiin vaikutti enemmän Stora Enson noin 15 prosentin kurssinousu.

Instrumentariumin tavoin terveydenhuollon tuntumassa toimiva lääketukkuri Tamro oli vuoden ehdottomia tähtiä, sillä sen osakekurssi vähän päälle tuplaantui vuodessa. Reiluun tuplakurssiin kipusi myös hieman yllättäen HK Ruokatalo, vaikka loppuvuoden BSE-löydöt koettelivat sijoittajien uskoa kotimaiseen ruokateollisuuteen. Myös kilpailija Atria oli noin 45 prosentin kurssinousulla pörssivuoden helmiä.

Markkina-arvoilla mitaten tärkeät rahoituksen osakkeet halpenivat vuoden aikana noin 30 prosenttia. Alan suunnannäyttäjät olivat ruotsalainen Nordea ja Sampo.

Tuoreimmat osastosta