2001010250 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Britannia pelkää teollisuusinvestointien virtaa euroalueelle

Eurooppa-ministeri ja ammattiliittojohtaja kiirehtivät euroäänestystä

28.12.2001 20:02

Jo ennen eurokolikoiden ja -seteleiden tuloa Britannia on saanut tuntumaa ulkopuolella pysymisen haitoista. Maan Eurooppa-ministerin mukaan euro on ainoa syy, miksi Ranskasta on tullut Britanniaa suurempi ulkomaisten teollisuusinvestointien kohde.

– Me olemme perinteisesti saaneet Euroopan maista eniten ulkomaisia teollisuusinvestointeja, mutta tänä vuonna Ranska on ohittanut meidät. Ainoa syy on euro, sillä Ranskan sosiaalikulut ovat korkeammat ja työelämä joustamattomampaa kuin meillä, ministeri Peter Hain sanoo sanomalehti Independentin haastattelussa.

Samaan kuoroon yhtyy myös maan suurimman ammattiliiton Trades Union Congressin (TUC) johtaja John Monks uudenvuoden puheessaan. Hänen mukaansa Britannia menetti tänä vuonna 150 000 teollista työpaikkaa lähinnä euron, mutta myös taloudellisen taantuman vuoksi.

Hän vaatii maan hallitusta aloittamaan euroäänestyksen valmistelut pikaisesti.

– Jolleivät valmistelut ala, niin euroäänestystä ei voida järjestää ennen seuraavia parlamenttivaaleja (todennäköisesti alkuvuodesta 2005) ja seuraukset olisivat tuhoisat, Monks sanoo.

Myös Eurooppa-ministeri Hain toivoo euroäänestystä jo kuluvalla vaalikaudella, mutta hän ei pidä mahdottomana, että äänestys pidettäisiin vasta vuonna 2003 tai 2004.

Kaupateuron etulinjaan

Hain kehottaa Britannian vähittäiskauppiaita hyväksymään eurot puntien rinnalla mitä pikimmiten. Hänen mielestään kaupat voisivat myös ryhtyä kaksoishinnoitteluun, joka tekisi ostosten teon eurokansalle entistä helpommaksi.

– Vuosittain Britanniassa vierailee 13 miljoonaa mannereurooppalaista. Haluaisin nähdä, että heidän rahansa jää kokonaisuudessaan talouteemme ilman, että rahanvaihtajat ottavat siitä komissionsa päältä pois.

Hainin iloksi ainakin kolme suurta tavarataloketjua – BHS, Debenhams ja Marks & Spencer – aikoo hyväksyä eurot kaikissa myymälöissään. Monet kauppaketjut kaavailevat euron käyttöönottoa rajanylityspaikkakunnilla, lentokentillä ja satamissa. Pohjois-Irlannissa eurosta tulee nopeasti käypää valuuttaa myös esimerkiksi ruokakaupoissa.

Teollisuusliittoodottaa reformeja

Maan teollisuusliitto Confederation of British Industry (CBI) odottaa euroalueen valtioilta reippaita otteita tulevana vuonna. Useimmat liiton jäsenistä suhtautuvat euroon periaatteessa myönteisesti.

Uudenvuodenpuheessaan liiton johtaja Digby Jones muistuttaa, että euroalue kaipaa kipeästi lisää joustoja työelämään.

– Euroopassa tarvitaan uutta intoa todellisten yhteismarkkinoiden luomiseksi. Alue on edelleen vakavasti sirpaloitunut, koska monet maat ovat tahallaan hidastaneet uusien lakien voimaantuloa, Jones sanoo.

Jones on tyytymätön etenkin EU:n työelämän joustojen hitaaseen etenemiseen. Tänä vuonna monet lakialoitteet olivat jopa päinvastaisia ja tähtäsivät sääntelyn lisäämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?