20010593 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viinimatkailu avartaa kieltä

Julkaistu: 21.12.2001 17:49

Kuten arvata saattaa, allekirjoittaneen matkailu liittyy usein viineihin. Mieleenpainuvin oli viime vuoden itsenäisyyspäivän ympärille rakentamani Etelä-Afrikan matka. Vaikka Etelä-Afrikka on kaukana, sinne matkustaminen käy yllättävän helposti: nousimme Helsingissä Lontoon-koneeseen kello 16.30, vaihdoimme konetta Heathrow?ssa ja olimme perillä Kapkaupungissa yhdeksältä seuravana aamuna.

Riittävän rankan työrupeaman jälkeen nukkuminen onnistuu koneessakin. Nukuin 11 lentotunnista seitsemän, joten perillä olin hyvin levännyt. Vuokra-auto alle, tavarat hotelliin, suunta Kapkaupungin rantabulevardille lounaalle ja viimeisetkin stressinjyväset hävisivät.

Viinimatkoja tehtäessä valmistelut ovat välttämättömiä. Viinintekijöihin pitää ottaa yhteyttä hyvissä ajoin. Etelä-Afrikan-matkalla korvaamaton apu oli John Platterin opaskirja Etelä-Afrikan viineihin. Sen sivuilta löytyivät kaikki merkittävät viinitilat osoitteineen siististi karttoihin sijoitettuna.

Muutama viikko ennen matkaa olin sähköpostitse sopinut vierailujen ajankohdat. Yksi viinituttu auttoi järjestämään vierailut hyvin tuntemiinsa taloihin.

Vajaan viikon mittaisesta matkasta kolme päivää uhrattiin turistilliseen ulkoiluun: sukeltelua hylkeiden kanssa, uintia pingviinien seassa ja pakollinen kapuaminen Pöytävuorelle.

Kolme muuta päivää kului neljällä vierailulla viinitiloille. Olen aikaisemmin ollut mukana tehokkaasti järjestetyillä matkoilla, joilla on saman päivän aikana vierailtu jopa kuudella tilalla. Nyt päätin, että käymme korkeintaan kahdella tilalla päivässä. Vierailut olivatkin kiireettömiä ja aiempaa paremmin mieleenpainuvia.

Koska olen vannoutunut Pinot Noirin ystävä, tärkein tavoitteeni oli päästä tutkimaan Walker Bayn ?burgundilaisia? maisemia noin 150 kilometriä Kapkaupungista itään. Hamilton Russellin viinintekijä Kevin Grant selitti juurta jaksain aivan maailman huipulle yltävien viiniensä valmistusta. Vakuuttava paneutuminen näkyy jo nyt ja maistuu entistä paremmin tulevina vuosina.

Etelä-Afrikan viinihistorian kannalta mielenkiintoisimman vierailumme teimme aivan Kapkaupungin vieressä sijaitsevalle Klein Constantian tilalle, jolla on erikoinen ongelma: viereisen luonnonsuojelualueen paviaanit ovat kovasti mieltyneet kypsiin rypäleisiin.

Tilalla on alettu tehdä uudestaan historiallisesti merkittävää makeaa valkoviiniä Vin de Constancea, joka oli jo 1800-luvulla hyvin tunnettu viini.

Tätä varsinaista kulttiviiniä myydään Suomessakin, tosin vain ravintoloissa. Heinon Tukun ostaja kävi samoilla apajilla viime keväänä…

Vakuuttavaa oli myös Suomessakin hyvin tunnetun KWV:n toiminta. Koko Etelä-Afrikan viinien suuresta osuuskunnasta syntynyt yritys hallitsee nykyään vientimarkkinoita suurella tuotannollaan. Talo markkinoi myös muiden viinejä.

Erittäin bordeaux?mainen Rust-en-Vrede osoittautui sekin hyvin mielenkiintoiseksi tilaksi. Vakavahenkiset tilanhaltiat uskovat olevansa tulevaisuudessa yksi Etelä-Afrikan merkittävimmistä viininvalmistajista.

Viinitilavierailuihin liittyy tietysti kosolti mielenkiintoisia maisteluita. Silti ehdottomasti koko viiniurani tärkein pullo löytyi The Bay -nimisestä ravintolasta. Pullon aivan uskomattoman upeasti kehittynyttä maanmakuista Meerlustin Pinot Noir Reserveä vuodelta 1995 sai edullisesti, vähän yli 200 markalla. Maku olisi pyörittänyt sukkia jalassa, jos niitä olisi ollut. Sitä viiniä en unohda.

Tuoreimmat osastosta