200106208 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Älä osta liian kalliita lahjoja luotolla

Julkaistu: 21.12.2001 17:31

Marttaliiton pätevät ajankohtaisvinkit varoittavat ostamasta liian kalliita joululahjoja luotolla. Seinän kokoinen televisio tarpeellisine äänentoistojärjestelmineen tai viimeistä huutoa oleva tietokone nuorison räiskintäpeleihin eivät välttämättä muutenkaan läpäise marttojen suosittelemaa tarveharkintaa. Mutta ostoja pitäisi välttää erityisesti, jos ne joutuu rahoittamaan liian suurella luotolla.

Omaa lainanhoitokykyä voi Marttojen mukaan arvioida kokeilemalla muutaman kuukauden ajan, pystyykö pakollisten laskujen ja muiden kulujen lisäksi säästämään lainan kuukausikulujen verran. Parina viimeisenä joulua edeltävänä päivänä säästöharjoitukseen ei ole aikaa, mutta luottoa voi arvioida parin viime kuukauden aikana kertyneiden säästöjen mukaan.

Viime hetken luotto-ostaja voi kärsiä myös tarpeettoman kalliista luotosta. Martat varoittavat, että kaupan korttiluotot ovat usein kalliimpia kuin pankkilainat. Käteisostaja voi saada alennusta, mutta luotto-ostaja joutuu pulittamaan tavaran hinnan lisäksi myös velan korkoa. Niin sanottu koroton maksuaika tai koroton luotto tarkoittavat yleensä, että tuotteen hinta on ainakin korkojen verran korkeampi kuin tingitty käteishinta.

Tuoreimmat osastosta