2001010628 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Palatsin tähdet

Julkaistu: 21.12.2001 17:50

Toscanalaiset ystävät olivat varoittaneet minua. Heidän mielestään Firenzen maineikkaimman ravintolan Enoteca Pinchiorrin ruoka ei vastaa sen huimia hintoja.

Aikaisemmin olin kävellyt ohitse palatsia vilkuillen, mutta aurinkoisena talvipäivänä poikkesin lopulta sisään lounaalle.

Viinibaari Enoteca Pinchiorri ei ole: nimi viittaa omistaja Giorgio Pinchiorrin aiemmin pitämään viinipuotiin, enoteekkiin. Ovi avautuu kelloa soittamalla, ja arvokas renessanssisisustus tuo kukkalaitteineen mieleen ranskalaiset kolmen tähden ravintolat. Omistaja-avioparin rouva häärii keittiössä, mutta ruokatemppeli ei harrasta äidin hyväksi havaitsemaa kotiruokaa.

Ehkä kysymys on arvoista ja niiden luomista odotuksista. Toscanalainen isäntä tai emäntä vie mielellään vieraansa perinteiseen kansanpaikkaan. Olen varmaan itsekin sisäistänyt italialaisen keittiön ja sen lukuisien alueellisten muunnelmien syvimmän olemuksen yksinkertaiseksi, herkullisesti paikallisia raaka-aineita vaalivaksi.

Tähtikokki Annie Feoldin johtama Enoteca Pinchiorrin keittiö kikkailee, vääntää ja konstailee. Liiankin kanssa, minun mielestäni.

Keittiön terveisinä tulee ensimmäiseksi kahvikupillinen kuumaa kurpitsakeittoa. Hyvää. Sitten hummeria ja juuresmoussea. Nautinnollista. Ruokahalu kiihottuu toivotusti.

Olen valinnut primo piattiksi tagliatellea sienikastikkeessa (100 000 liiraa eli noin 52 euroa eli noin 310 markkaa). Miltä näin hirveän kalliin pastan tulee hintansa perustellakseen maistua? En minä tiedä. Nauhapasta on tuoretta ja soosi konsentroitunutta, mutta…

Ravintolan viinilistalla on 2 700 nimikettä. Sommelier pelastaa yksinäisen lounastajan suosittelemalla lasillista talon oman etiketin toscanalaista chardonnayta vuodelta 1999 (30 000 liiraa eli vajaat 16 euroa eli noin 95 markkaa). Vaikka maakuntaa ei tunneta valkoviineistään, lasin sisältö paljastuu sulavan öljyiseksi ja pähkinäiseksi.

Pietarinkalani (120 000 liiraa eli noin 62 euroa eli noin 370 markkaa) syyllistyy enemmänkin Etelä-Italialle tyypilliseen ylikypsyyteen, ja vähemmälläkin leivityksellä pärjäisi. Annos palaa keittiöön suurelta osin koskemattomana ja poistetaan laskusta.

Kohennan mielialaani juustokärryistä (40 000 liiraa eli vajaat 21 euroa eli noin 125 markkaa) valitsemallani pehmeällä tuorejuustolla, ja muistan huomioineeni talon leipävalikoiman erinomaiseksi jo aterian alussa.

Espresson (10 000 liiraa eli vajaat 5,2 euroa eli noin 31 markkaa) kanssa nautin lasillisen talon tarjoamaa vin santoa. Yksinkertaisemmissa puitteissa lasilliseen toscanalaista makeaa viiniä kostutetaan cantuccini-mantelikeksi – ja herkutellaan pelkistetysti.

ENOTECA PINCHIORRI

- Via Ghibellina 87, Firenze, (055) 24 27 77, faksi (055) 24 49 83, enotecapinchiorri@pronet.it, www.pinchiorri.it.

- Avoinna: Ti klo 20–23, ke–la klo 12.30–15 ja klo 20–23, su–ma ja elokuussa suljettu.

- Hintataso: Menukokonaisuudet 250 000–300 000 liiraa. Kasvisruokaa saatavissa.

- Pöytävaraus tarpeellinen.

- Erikoisuudet: Toscanalainen huippukeittiö.

- Omistajat: Giorgio Pinchiorri ja Annie Feoldi.

- Keittiöpäällikkö: Annie Feoldi.

- Arvio: Keittiötaidetta arvokkaassa miljöössä.

Tuoreimmat osastosta