2001013300 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n talouden elvytyspaketti uhkaa romuttua poliittisiin kiistoihin

Julkaistu: 20.12.2001 20:04

Ekonomistien mukaan elvytyspaketin kaatuminen ei vaikuttaisi talouden toipumisen aikatauluun

Yhdysvaltain talouden elvytyspaketin tulevaisuus on vaakalaudalla. Paketti kaatui toistaiseksi poliittisiin ristiriitoihin, eivätkä kaikki usko sen valmistuvan ollenkaan, koska ratkaisu paketista siirtyi ensi vuoden puolelle.

Monet poliitikot ja ekonomistit ovat alkaneet epäillä koko elvytyspaketin järkevyyttä, koska he epäilevät taantuman olevan jo ohi ennen kuin paketista päästään edes sopuun. Epäilijät uskovat pelkkien Fedin koronalennusten riittävän elvytykseksi.

Osa ekonomisteista ja poliitikoista on alkanut pelätä elvytyspaketin käyvän myös liian kalliiksi, koska budjetin ylijäämä kääntyy alijäämäksi lähivuosien ajaksi. Ensimmäisenä vuonna elvytyspaketti maksaa 90 miljardia dollaria ja viiden vuoden kuluessa yhteensä yli 200 miljardia dollaria.

Elpyminen ei ole kiinni paketista

Fedin rahapolitiikan tueksi tarkoitetusta elvytyspaketista on kiistelty syyskuisesta terrori-iskusta lähtien eli kaikkiaan yli kolme kuukautta.

Ekonomistit eivät usko, että elvytyspaketin kaatuminen kokonaan vaikuttaisi talouden toipumisen aikatauluun.

– Talouden elpyminen ei ole kiinni elvytyspaketista. Sen puuttuminen voi ainoastaan vaikuttaa elpymisen voimakkuuteen, arvioi Merrill Lynchin pääekonomisti Bruce Steinberg.

Presidentti George Bush yritti vielä keskiviikkona viime metreillä survoa pakettia väkisin läpi, jotta päätös ehdittäisiin tehdä ennen kongressiin jäämistä joulutauolle torstain jälkeen.

Hankkeesta kehkeytyi varsinainen farssi, kun Bush ilmoitti julkisesti, että paketista on päästy sopuun hänen laatimansa kompromissimallin pohjalta, ja demokraatit puolestaan kiirehtivät heti perään kumoamaan tiedon sanoen vastustavansa edelleen ehdotettua mallia. Demokraatit myös vakuuttivat, ettei paketti tule läpäisemään senaatin äänestystä.

Elvytyspaketti kaatui nimenomaan kongressin demokraattienemmistöisen senaatin vastustukseen. Sen sijaan republikaanienemmistöinen edustajainhuone hyväksyi torstaina Bushin laatiman elvytyspaketin samoin kun se hyväksyi jo aiemmin lokakuussa ehdotetun mallin. Elvytyspakettia käsitellään seuraavan kerran tammikuussa.

Kiista työttömien sairausvakuutuksesta

Elvytyspaketti kaatui toistaiseksi kiistaan työttömäksi jäävien työntekijöiden sairausvakuutuksesta. Demokraatit haluaisivat laajentaa sitä, kun taas republikaanit hoitaisivat asian verovähennyksillä.

Sen sijaan monista aiemmin syksyllä hiertäneistä kiistan kohdista on päästy sopuun. Molemmat puolueet olivat jo hyväksyneet työttömyysturvan pidentämisen, pienipalkkaisten lisäveronpalautukset sekä keskituloisten veronalennukset.

Myös yritysten tukemisesta verohelpotuksin eri tavoin oltiin pääsemässä sopuun. Molemmat puolueet hyväksyivät muun muassa yritysten kannustamisen investointeihin nopeuttamalla poistoja.

Tämä voisi kasvattaa yritysten it-investointeja ja hyödyttäisi ennen kaikkea teknologia-yhtiöitä, kun aiemmin syksyllä laaditut mallit olisivat tuoneet suurimman hyödyn perinteisemmän teollisuuden suurille yrityksille.

Tuoreimmat osastosta