200103090 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ankka on pesiytynyttanskalaiseen joulupöytään

20.12.2001 20:03

Kinkku ja ankka kilpailevat tasapäisesti kunniapaikasta tanskalaisten joulupöydässä. Kalkkunan osuus on sen sijaan marginaalinen. Vuosittain Tanskassa syödään ankkaa lähes 7,8 miljoonaa kiloa, josta 60 prosenttia herkutellaan joulun tienoilla. Loppu pistellään suihin perhepiirissä marraskuun lomapäivinä.

Tanskalaisten ankkaperinne juontaa juurensa toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Sekä ankanlihan kulutus että tuotanto kasvoivat nopeasti ja saavuttivat nykyisen tasonsa kymmenisen vuotta sitten.

Tanskassa tuotetaan ankkaa noin 16,6 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä viedään kuitenkin ulkomaille yli 80 prosenttia. Tyydyttääkseen kotimaisen kulutuksen tanskalaiset joutuvat tuomaan yli puolet syömästään ankasta muualta.

Ravintoloitsija Mette Larsen Nytorv Restaurantista Kööpenhaminasta kertoo ankan kuuluvan kiinteästi myös ruokapaikkojen tarjontaan joulun aikaan. Jouluisella ruokalistalla on tarjolla ankan lisäksi monenlaista kalaa, kinkkua sekä riisipuuroa kirsikkahillon kanssa. Juomana tarjotaan glögiä, jouluolutta ja akvaviittia.

– Meillä on tapana, että työporukat tulevat viikonloppuna joulun alla yhteiselle lounaalle tai illalliselle. Ankka valtaa keskeisen paikan ruokapöydässä, kun asiakkaat haluavat tavallista juhlavamman tunnelman, toteaa Larsen.

Isä kokkaa

jouluaterian

Tanskalaiset perheet hankkivat ankkansa joko lihakaupasta tai marketista. Jouluperinteeseen kuuluu, että perheen isä paistaa ankan jouluaattona. Erityisiä mausteita ankan valmistamiseen ei käytetä. Lintu suolataan ja pippuroidaan ja laitetaan noin kolmeksi tunniksi uuniin vajaan 200 asteen lämpöön.

Ankka tarjoillaan lämpimänä punakaalipedillä ja hedelmin koristeltuna. Lisäkkeenä nautitaan sokerissa ruskistettuja pieniä perunoita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?