20010215 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksasta virtaa harmaata rahaa Sveitsiin ennen euron tuloa

Julkaistu: 19.12.2001 20:11

Verottajalta piilotetut rahat löytävät turvasataman Sveitsistä

Saksalaiset salakuljettavat päivittäin jopa 120 miljoonan Suomen markan eli 20 miljoonan euron arvosta valuuttaa Sveitsiin ennen euron tuloa. Sveitsiin virtaa nyt rahaa, jonka saksalaiset ovat jättäneet ilmoittamatta veroilmoituksissaan.

Jos Saksassa haluaa vaihtaa yli 90 000 Suomen markan eli 15 000 euron arvosta rahaa euroiksi, joutuu pankki rekisteröimään vaihdon ja ilmoittamaan mahdollisen rahanpesuyrityksen poliisille. Siksi saksalaiset tuovat rahat nyt kiireen vilkkaa Sveitsiin, ostavat niillä asuntoja, taidetta tai sijoittavat sveitsiläispankkeihin.

Samansuuntainen rahavirta suuntaa Sveitsiin nyt myös muista naapurimaista, Italiasta ja Ranskasta, vaikkakaan niistä ei ole lukuja.

Saksan rahasummat on ilmoittanut veroammattiyhdistyksen johtaja Dieter Ondracek Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehdessä.

Sveitsi on ollut kautta aikojen saksalaisten suosima rahan turvasatama.

Verovilppi ei olerikos Sveitsissä

Tullitarkastajat vahvistavat tiedot. Saksalaiset tulliviranomaiset saivat jo lokakuussa kiinni 500 Sveitsiin matkaavaa saksalaista, joilta löydettiin rahaa yhteensä 240 miljoonan Suomen markan (40 miljoonan euron) arvosta. Vuoden loppua kohti ja euron h-hetken lähestyessä matkustajien kukkarot ovat vain pullistuneet.

Saksalaistelevisio kuvasi piilokameralla, miten aviopariksi esittäytynyt saksalainen toimittajapari saapui Etelä-Sveitsin italiankieliselle alueelle ja etsi sieltä kiinteistövälittäjän, jolle selitti pulmansa: Saksan markkoja ei ole ilmoitettu veroviranomaiselle ja ne on saatava nyt investoiduksi ennen euron tuloa. Sveitsiläiselle kiinteistönvälittäjälle tämä ei ollut ongelma.

Saksalais-tv kuvasi myös tullitarkastuksia junissa Saksan ja Sveitsin rajalla, jolloin eläkeikäisten saksalaisrouvien kapsäkeistä löytyi satoja tuhansia markkoja.

Sveitsissä ei verovilppiä pidetä rikoksena, joten rahantuojia ei ilmoiteta poliisille, jos pankkitallettaja pystyy todistamaan omistusoikeutensa yli 120 000 Suomen markan (20 000 euron) arvoisiin rahoihin.

Tuoreimmat osastosta