200108187 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Motorola irtisanoo ja heikentää alkuvuoden näkymiään

Motorola kärsii teleoperaattoreidenvaikeuksista ja edelleen lisää kutistuvista investoinneista

19.12.2001 20:10

Matkapuhelimia ja verkkoja valmistava yhdysvaltalainen Motorola joutuu jälleen turvautumaan isoihin irtisanomisiin yrittäessään parantaa kannattavuuttaan. Se ennustaa myyntinsä edelleen kutistuvan ensi vuonna, jopa kymmenen prosenttia, toisin kuin kilpailijansa Nokia, joka on ennakoinut myynnin kasvavan ensi vuonna 15 prosenttia.

Motorolan mukaan ensi vuoden ensimmäinen neljännes tulee olemaan huonompi kuin on odotettu.

– Aiomme ryhtyä alkuvuonna vielä lisätoimiin kannattavuuden parantamiseksi, Motorolan pääjohtaja Christopher Galvin arvioi.

Yhtiö ennakoi osakekohtaisen tappionsa kasvavan alkuvuonna 0,11–0,14 dollariin aiemmin ennustetun 0,03 dollarin sijasta.

Voitolliseksi Motorola odottaa Galvinin mukaan pääsevänsä ensi vuoden toisella puoliskolla. Se uskoo koko ensi vuoden tuloksen päätyvän plussalle ennen kaikkea matkapuhelinkauppansa ansiosta.

Tänä vuonna yhtiö tekee ensi kertaa yli 40 vuoteen koko vuoden osalta tappiollisen tuloksen. Motorolan ei kuitenkaan tarvinnut enää heikentää lisää menossa olevalle loppuvuodelle antamaansa tappiollista ennustetta, vaan se uskoo saavuttavansa tavoitteet.

Yhtiön mukaan ongelmat johtuvat ennen kaikkea tukiasemien, kaapelimodeemien ja laajakaistakommunikaatioon liittyvien tuotteiden kaupan vaikeuksista. Tappiota kasvattaa lisäksi Motorolan puolijohdeteollisuus, jonka joidenkin tehtaiden sulkemisen yhtiö vahvisti nyt. Tämä herätti markkinoilla toiveita puolijohdeteollisuuden myymisestä kokonaan pois.

Telealan näkymätsynkkenevät entisestään

Vuoden aikana Motorola on irtisanonut jo yli neljänneksen 150 000 työntekijästään eli yhteensä 39 000 henkeä. Nyt se aikoo vähentää väkeä vielä 9 400 työntekijän verran. Henkilöstöleikkausten odotetaan tuovan ensi vuonna 865 miljoonan dollarin säästöt.

Motorola kuten moni muukin telelaitteiden valmistaja kärsii teleoperaattoriasiakkaiden yhä jatkuvista ja syvistä vaikeuksista. Niillä ei ole varaa uusiin investointeihin. Toisin kuin monella muulla alalla telealalla ei vielä nähdä valoa tunnelin päässä, vaan näkymät jopa synkkenevät edelleen.

Viime päivinä myös monet muut amerikkalaiset telealan välinevalmistajat ovat ilmoittaneet heikkenevistä näkymistä. Näin ovat tehneet telekommunikaatiolaitteita valmistavat Lucent ja Ciena.

Mittavista irtisanomisista ovat puolestaan kertoneet verkkoteknologiaa toimittavat Cisco, Juniper ja Nortel. Myös Ericsson arvioi hiljattain verkkotoimitusten vähentyvän tai korkeintaan pysyvän ennallaan ensi vuonna.

Myös amerikkalaiset teleoperaattorit Qwest, Worldcom, Verizon ja Bellsouth ovat kertoneet näkymiensä synkkenevän entisestään.

Merrill Lynchin telekommunikaatioanalyytikko Michael Ching arvioikin, että investoinnit telekommunikaatiovälineisiin vähenevät ensi vuonna entistä enemmän eli 21 prosenttia 80 miljardiin dollariin, kun ne tänä vuonna putosivat 11 prosenttia 100 miljardiin dollariin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?