200106041 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Monet perinteisten alojen pörssiosakkeetovat pudonneet alle listautumishintansa

It-osakkeiden pudotus on syvin, valtaosa 90-luvun tulokkaista on menettänyt arvoaan

18.12.2001 20:57

Viime vuosina listautuneiden yhtiöiden osakkeet ovat etupäässä menettäneet arvoaan. Näin on useimmiten käynyt myös perinteisten yhtiöiden osakkeille, ilmenee Taloussanomien selvityksestä.

Tarkastelussa on mukana kaikkiaan 54 pörssiyhtiötä, jotka ovat listautuneet vuosina 1994–2000. Yhtiöistä 17 on luokiteltu tässä perinteisten alojen yhtiöiksi.

Kaikista tarkastelun yhtiöistä vain 15 on sellaisia, joiden osake maksaa nyt listautumishintaa enemmän. Tämä johtuu juuri siitä, että joukossa on niin paljon teknologiayhtiöitä, jotka ovat kärsineet alan kuplan puhkeamisesta.

Selvityksen keskeinen tulos on kuitenkin se, että myöskin perinteisten alojen yhtiöiden osakkeet ovat nyt etupäässä halvempia kuin listautumisanneissa.

17 perinteisen yrityksen joukossa on vain kuusi sellaista yhtiötä, joiden osake on lisännyt arvoaan listautumistasosta. Eniten on kallistunut Nokian Renkaiden osake: 390 prosenttia. Myös Espoon Sähkön ja nosturivalmistaja KCI Konecranesin osakkeet ovat lisänneet arvoaan yli 100 prosenttia.

Näistä kuudesta yrityksestä kolme on mennyt pörssiin ennen vuotta 1997, eli niillä on ollut selvityksen tarkasteluryhmässä paljon aikaa nostaa arvoaan. Nämä yhtiöt ovat samaiset Nokian Renkaat, Espoon Sähkö ja KCI Konecranes.

Arvoaan on menettänyt eniten perinteisillä aloilla nettivälittäjä EQ Onlinen osake: 85 prosenttia. Monen perinteisen alan yrityksen markkina-arvo on pudonnut vain korkeintaan kymmenkunta prosenttia.

?Vanhojen? alojen yhtiöt ovat kärsineet talouden taantumasta. Tulos olisi aivan toinen, mikäli vertailu olisi tehty esimerkiksi viime vuoden keväällä.

On todennäköistä, että monen ?perinneyhtiön? osake nousee listautumishinnan yläpuolelle, kun suhdannenäkymät paranevat.

Jotkut teknoyhtiöt kallistuneet

Myös joidenkin teknologia- ja teleliikenneyritysten osake on kallistunut listautumistasosta. Tällaisia yhtiöitä on 37 alan yrityksen joukossa yhdeksän.

Parhaiten on pärjännyt teleoperaattori KSP, jonka kurssi on kiivennyt 230 prosenttia. Myös ohjelmistoyritys Aldatan ja teletekniikkaa tekevän Telesten osakkeet ovat lisänneet arvoaan yli 60 prosenttia.

Reilusti listautumishinnan alle romahtaneita teknologiayhtiöitä löytyy lukuisasti. Eniten on kärsinyt internet-konsultti Satama Interactiven osake, joka on halventunut 94 prosenttia.

Yli 80 prosenttia arvostaan menettäneisiin kuuluvat teleoperaattori Jippii Group, tietotekniikkayritys Solteq ja internet-konsultti Endero.

Tässä tarkastelussa eivät ole suinkaan kaikki vuodesta 1994 lähtien listautuneet yhtiöt. Mukaan on valittu ne, jotka ovat edelleen pörssissä vertailukelpoisessa muodossa ja joilla oli listautuessa osakeanti. Joidenkin yhtiöiden rakenne on muuttunut vertailukelvottomaksi, ja jotkut yritykset ovat poistuneet pörssistä. Vuosina 1991–1993 pörssiin ei mennyt yhtään yritystä. Selvitys siis kuvaa sitä, miten laman syvimmän vaiheen jälkeen listautuneilla yrityksillä on pörssissä mennyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?