2001011116 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiinan ja Venäjän imu estää turkiskaupan taantumaa

Julkaistu: 17.12.2001 20:31

Tänään alkavassa huutokaupassa myydään kettujen lisäksi minkinnahkoja

Turkistuottajien toissa viikolla alkanut myyntikausi näyttää kohtuulliselta maailmantalouden taantumasta huolimatta. Länsimaiden vientiä korvaa turkisten suurkuluttajamaan Venäjän ja etenkin Kiinan kasvanut turkisten kysyntä.

Turkistuottajien kauden toinen, toissaviikkoista avaushuutokauppaa merkittävästi suurempi joulunalushuutokauppa alkaa tänään ja jatkuu torstaihin. Nyt myynnissä on kettujen lisäksi myös minkkejä ja muun muassa 500 000 karakul-lampaannahkaa.

– Kaiken kaikkiaan tuleva huutokauppakausi näyttää hintojen puolesta vakaalta. Venäjän ja Kiinan markkinat vetävät ja turkikset muotitrendinä eivät suinkaan ole ohi. Turkiksia käytetään edelleenkin paljon somisteena. Varsinkin kettu on somisteena suosittu värjäysmahdollisuuksiensa vuoksi, kertoo Turkistuottajat Oyj:n toimitusjohtaja Pirkko Rantanen-Kervinen.

Turkistuottajien avaushuutokaupassa siniketun nahkojen keskihinta laski syyskuun huutokaupan ylikuumenneesta hintatasosta 15 prosenttia 92 euroon. Hintataso oli kuitenkin edelleen kymmenen prosenttia parempi kuin viime vuoden vastaavassa huutokaupassa. Toimitusjohtaja Rantanen-Kervisen mukaan hinnoissa on palattu nyt ?normaaliin päiväjärjestykseen?.

Minkin hinnan kehitykseen saatiin valaistusta viime viikolla Kööpenhaminan huutokaupassa, jossa myynnissä oli yli miljoona minkinnahkaa. Myös minkkien hinnat ovat pudonneet nahkojen laadusta riippuen 10–20 prosenttia syyskuun korkeasta hintatasosta. Viestintäpäällikkö Päivi Mononen-Mikkilä Turkistuottajilta toteaa kuitenkin, että minkkienkin hinnat ovat edelleen varsin hyvällä tasolla.

Turkistuottajien toimitusjohtajan mukaan Kiina on kasvanut turkisten markkina-alueena etenkin viimeisten viiden vuoden aikana. Venäjä on kuitenkin yksittäisenä maana edelleen tärkein.

– Venäjällä käytetään turkista hyvin monipuolisesti ja hintataso on korkeampi kuin Kiinassa, Rantanen-Kervinen mainitsee.

Toiminnanjohtaja Gustav Smulter Suomen turkiseläinten kasvattajain liitosta myöntää, että suhdanteet vaikuttavat edelleen alaan.

– 1960-, 70- ja 80-luvuilla suhdanteet vaikuttivat nykyistä enemmän alaan, koska silloin oltiin enemmän riippuvaisia länsimarkkinoista. Nyt Venäjän ja Kiinan markkinat tasaavat suhdanteita ja tästä kaudesta näyttäisikin tulevan hyvä myyntikausi, Smulter arvelee.

Tuotantoa ei kasvateta

Viime kaudella korkealle kavunneet turkisnahkojen hinnat eivät ole Smulterin mukaan näkyneet Suomessa tuotannon paisuttamisena.

– Me olemme tottuneet tällaisiin hintatason liikahduksiin. Olemme onneksi sellaisessa tilanteessa ettei tuotantoa ole juuri lisätty. Kymmenen vuotta asia oli toisin. Paremman vuoden jälkeen lisättiin heti tuotantoa jopa 20 prosenttia, Smulter kertoo.

Rantanen-Kervisen mukaan tuotantoa on sen sijaan lisätty Tanskassa, jossa tuotetaan yli 10 miljoonaa minkinnahkaa vuodessa. Hän kuitenkin arvioi, että kokonaistuotantotilanne on edelleen vakaa, kun muutamissa maissa turkistuotantoa on vastaavasti lopetettu.

Turkistuottajien huutokaupoissa myytävistä ketuista 90 prosenttia ja minkeistä 40 prosenttia on Suomesta. Loput minkeistä tulevat lähinnä Tanskasta, Ruotsista, Hollannista, Irlannista ja Saksasta.

Tuoreimmat osastosta