20010493 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruplan arvon puolustus käy yhä kalliimmaksi Venäjälle

Venäjän keskuspankin tukiostoihin kulunut jo yli 2,7 miljardia euroa

14.12.2001 20:29

Venäjän keskuspankin pyrkimys estää maan valuuttaa ruplaa heikentymästä on kuluttanut ennätysmäisen kovaa vauhtia valuuttavarantoa. Parissa viikossa valuuttavarannosta on kulunut ruplan tukiostoihin jo yli 2,7 miljardia euroa eli runsaat 16 miljardia markkaa. Näin nopeasti Venäjän valuuttavaranto ei ole huvennut sitten vuoden 1998 kesän, jolloin Venäjän keskuspankki syyti miljardeja dollareita markkinoille pyrkiessään estämään ruplan devalvoitumisen.

Kolme vuotta sitten Venäjän keskuspankin yritykset eivät onnistuneet ja näyttää siltä, että samoin on käymässä myös nyt.

Tällä viikolla ruplan kurssi suhteessa USA:n dollariin lipui Venäjän keskuspankin yrityksistä huolimatta yli psykologisesti tärkeän 30 ruplan rajan. Tämä on huomattava arvovaltatappio keskuspankille, joka oli vannonut pitävänsä dollarin kurssin vuoden loppuun saakka alle 30 ruplassa. Perjantaina dollari maksoi Venäjän valuuttamarkkinoilla jo noin 30,3 ruplaa.

Öljyn hintaluo epävakautta

Venäjän keskuspankilla on edelleen paljon pelivaraa puolustaa ruplaa. Keskuspankilla on kirstussaan vielä 36 miljardia dollaria. Tämä on paljon verrattuna vuoteen 1998, jolloin valuuttavaranto painui alle kymmenen miljardin dollarin.

Samoin kuin vuonna 1998 paineita ruplan arvolle luo raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan lasku. Öljyn hinta on laskenut kysynnän vähennyttyä maailmanlaajuiseksi levinneen matalasuhdanteen vuoksi.

Laskupaineita öljylle on entisestään lisännyt se, että öljynviejämaiden järjestö Opec ei ole vieläkään päässyt lopulliseen sopimukseen järjestöön kuulumattomien öljyntuottajamaiden kanssa raakaöljyn viennin leikkauksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?