200109601 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Itälä haluaa aikalisän Suomen Pankin johtajakiistaan

Julkaistu: 13.12.2001 20:18

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä vaatii pelitaukoa keskusteluun Suomen Pankin johtajien nimittämisestä.

– Nimitysprosessi on saanut suuremmat mittasuhteet kuin mikä sen merkitys on tavalliselle kansalaiselle. Nyt on saatava työrauha ja palattava normaaliin päiväjärjestykseen, jottei lakimuutoksia ryhdytä tekemään kovassa tunnekuohussa, Itälä sanoi Taloussanomille Genevessä.

Hän korostaa, että Suomen Pankin johtajien nimityksessä on liian monta porrasta ja se on liian pitkä, kun esitykset kulkevat eduskuntaryhmien, pankkivaltuuston ja hallituksen kautta presidentille.

–  Tällaista järjestelmää ei ole missään muualla. Kun pöly on laskeutunut, on mietittävä, kenen esityksestä johtajat valitaan. Muutoksia ei kannata tehdä lähiviikkoina, vaikka sellaista harrastustakin on ollut, sillä asia ei ole kiireinen, Itälä kommentoi.

Itälän mukaan Euroopan keskuspankkia luotaessa tuli selväksi myös Suomen Pankin vaikea tilanne: sen on oltava sitoutumaton, mutta toimittava eduskunnan takuulla.

– Muissa maissa napanuora voi olla vieläkin lyhyempi. Meidän on tarkistettava pankin, johtokunnan ja hallinnon roolit ja se, onko pankkilaki ajan tasalla.

Pankkivaltuusto käsittelee tänään Suomen pankin nimityskuvioita

Tuoreimmat osastosta