200109739 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Futisveteraanien yhtiö aikoo pörssiin pelaajakaupalla

Julkaistu: 12.12.2001 20:22

Huippu-urheilijoiden seuranvaihtoihin liittyvät miljoonat saavat tavalliset penkkiurheilijat haukkomaan henkeään tämän tästä. Esimerkiksi kansainvälisen kärkitason jalkapalloilijoista maksetaan satoja miljoonia markkoja.

Joukko saksalaisia futisveteraaneja on haistanut tilaisuuden rahantekoon ja päättänyt hyötyä pelaajakaupasta aktiiviuransa jälkeenkin. 15 entisen ammattilaispelaajan perustama Sport-Concept Beteiligungs GmbH listautuu tällä viikolla Frankfurtin pörssiin liikeideallaan.

Yhtiö aikoo perustaa jalkapallorahaston, joka ostaa urheiluseuroilta lupaavien pelaajakykyjen oikeuksia ja tavoittelee voittoa niiden eteenpäin myynnistä. Lahjakkuuksia etsivien veteraanien katse kohdistuu tuoreisiin pelaajiin, joista maksetaan muutamasta satasesta korkeintaan puoleen miljoonaan euroon (kolmeen miljoonaan markkaan) yltäviä summia.

– Tämä ei ole mitään ihmiskauppaa, vaan vakavasti otettavaa liiketoimintaa, josta on hyötyä sekä seuroille että lupaaville pelaajille, vakuuttaa puuhamiehiin kuuluva entinen maajoukkuemaailmanmestari Wolfgang Overrath.

Hän uskoo, ettei kykyjenmetsästäjien tarvitse juosta seurojen perässä, vaan seurat tarjoavat omia pelaajiaan. Saksan jalkapalloliitto DFB ja jalkapalloliiga DFL tosin suhtautuvat hankkeeseen toistaiseksi erittäin epäilevästi.

Rahastoon tehdyille sijoituksille lupaillaan viidentoista prosentin tuottoa, mutta tavalliselle jalkapallosta innostuneelle kadunmiehelle ideasta ei ole pahemmin iloa. Pienin mahdollinen sijoitus on 5 000 euroa (noin 30 000 markkaa), ja puuhamiehet myöntävät liikeidean olevan sen verran riskialtis, ettei rahasto sovi kuin pieneksi osaksi koko sijoitussalkkua.

Sport-Conceptista tulee toinen Frankfurtin pörssiin listautunut jalkapalloyhtiö. Ensimmäisessä Bundesliigassa tällä hetkellä kakkostilaa pitävä BVB Borussia Dortmund uskaltautui nurmikentältä pörssinparketille jo vuosi sitten. Sen osakkeella on takanaan pääosin rauhallinen vuosi: viidestä eurosta (noin 30 markasta) aloittanut kurssi on nyt muutaman sentin antihintaa korkeammalla.

Tuoreimmat osastosta