200108582 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Korot ennakoivat vaihteeksi elpymistä

10.12.2001 20:16

Yhdysvaltain keskuspankki päättää korkotasosta tänään. Markkinoilla pidetään neljännesprosenttiyksikön koronlaskua käytännössä varmana. Ohjauskorot putoaisivat Yhdysvalloissa tasolle, jota ei ole nähty sitten 1950-luvun.

Federal Reserve eli Fed on laskenut korkoja kymmenen kertaa kuluvan vuoden aikana, ja keskeisin ohjauskorko on jo nyt historiallisen matalalla kahdessa prosentissa. Rajun elvyttämisen taustalta löytyy poikkeuksellisen raju suhdannekäänne tänä vuonna: USA:n talouden kymmenen vuotta kestänyt voimakas talouskasvu taittui ja talous vaipui taantumaan. Tämä on kuitenkin historiaa.

Oleellista on se, milloin Yhdysvaltain laskusuhdanne kääntyy jälleen nousuksi. Tuoreimmat tilastotiedot antavat varsin ristiriitaisen kuvan maan taloudesta, mutta korko- ja osakemarkkinat ennakoivat selvää talouden elpymistä ensi vuonna.

Korot ovat viime viikkoina nousseet merkittävästi koko tuottokäyrällä. Kahden ja kymmenen vuoden korot ovat nousseet peräti prosenttiyksikön marraskuun alusta. Korko-odotuksia kuvaava kolmen kuukauden dollari libor -termiinikäyrä hinnoittelee tällä hetkellä puolentoista prosentin koronnostoja ensi vuonna. Rahapolitiikan kiristys ajoittuisi todennäköisesti vuoden jälkipuoliskolle.

Korkojen käyttäytyminen kertoo siitä, että markkinat uskovat selvästi nopeampaan ja vahvempaan talouden toipumiseen Yhdysvalloissa kuin ekonomistien viralliset ennusteet. Markkinoilla suosittu näkemys on, että Yhdysvaltain talous kasvaa jo viimeisellä vuosineljänneksellä yksityisen kulutuksen avittamana. Ensi vuoden alkupuoliskolla sekä kasvun että kulutuksen arvioidaan jatkuvan.

– Ekonomistien viivoittimet ovat täysin metsässä sen suhteen, että talous jatkuisi ikuisesti heikkenevänä. Ensi vuoden yllätys on se, että talous pärjää yllättävän hyvin, on tyypillinen markkina-arvio.

Muun muassa Fedin johtajat ovat omissa julkisissa arvioissaan selvästi varovaisempia. Keskuspankkiirien mukaan suhdannekäänteen ennustaminen on nyt poikkeuksellisen vaikeaa.

– Emme todellakaan tiedä olemmeko jo nyt käänteessä, vai olemmeko vasta lähestymässä käännettä, William McDonough, New Yorkin Fedin pääjohtaja pohti viime viikolla.

Ei markkinoillakaan uskota Yhdysvaltain talouden ylikuumentumiseen ensi vuonna tai inflaation nopeaan kiihtymiseen. Ohjauskorot ovat Yhdysvalloissa yksinkertaisesti niin pohjissa, että seuraava vaihtoehto on todennäköisemmin ylös kuin alas – ellei jotain odottamatonta tapahdu sota- tai terroririntamalla.

Tänään Fed tuskin perääntyy prosenttiyksikön neljänneksen koronlaskusta. Keskuspankin tyyliin ei kuulu markkinoiden yllättäminen. Vastaavasti puolikkaan prosenttiyksikön koronlasku vaikuttaisi turhan rajulta toimelta. Se kertoisi siitä, ettei keskuspankki usko talouden toipumiseen edes keskipitkällä aikavälillä.

Euroalueella sen sijaan koronlaskujen uskotaan jatkuvan vielä ensi vuoden puolella. Euroopan pankkiyhdistyksen tuoreen ennusteen mukaan Euroopan keskuspankki laskee ohjauskorkoaan vielä kahteen otteeseen kuluvan syklin aikana. Koronlaskut antavat yhdistyksen mukaan vauhtia euroalueen kasvulle ensi vuoden jälkipuoliskolla, jolloin EKP taas kiristänee rahapolitiikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?