200105981 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Piensijoittajat riitauttavat Pohjolanlunastustarjouksen Conventumista

Osakesäästäjät pitävät voittoa välimiesoikeudessa selviönä

7.12.2001 20:23

Pohjolan lunastustarjous Conventumin lopuista osakkeista menee välimiesoikeuteen.

Rahoitustarkastuksen (Rata) kantaan vetoavat piensijoittajat uskovat saavansa osakkeistaan vähintään 10 senttiä tarjottua paremman hinnan, mutta eivät välttämättä tyydy siihenkään.

Vaihtotarjouksen jäljiltä Pohjolalla on hallussaan 98,98 prosenttia Conventumin osakkeista. Lopun runsaan prosentin eli noin 1,2 miljoonaa osaketta se on tarjoutunut lunastamaan 1,80 euron kappalehintaan. Tarjousaika päättyy viikon päästä perjantaina.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtajan Jarmo Leppiniemen mukaan kaikki piensijoittajat eivät luovu osakkeistaan tarjottuun hintaan.

Kun päälakimies Olavi Nieminen vakuuttaa Pohjolankin pysyvän tiukasti tarjouksessaan, lunastushinta menee keskuskauppakamarin asettaman välimiehen ratkaistavaksi.

Piensijoittajat haluavat osakkeistaan vähintään 1,90 euroa kappaleelta.

Se on määritelty käyväksi hinnaksi lunastustarjouksen liitteenä olevassa Ratan lausunnossa.

– Harvoin välimiesoikeuteen voi lähteä näin varmana voittaja, kun viranomaisenkin mukaan osakkeesta maksetaan liian vähän, laskee Leppiniemi.

Hinta nousee vielävälimiehen edessä

Osakkeen käyvän hinnan määrittelyn ohjenuorana käytetään tarjousta edeltäneen vuoden aikana pörssikaupassa maksettujen hintojen painotettua keskiarvoa. Pohjolan laskuopilla näin päädytään 1,72 euroon.

Silloin mukaan on kuitenkin laskettu tarjouksen toteuttamiseen liittyviä sisäisiä kauppoja, jotka Rata jättäisi laskelmista pois. Pohjola vetoaa myös erityisolosuhteisiin eli pörssin poikkeuksellisen voimakkaaseen heilahteluun kuluneen vuoden aikana.

– Kohtuuhintaa määriteltäessä pitää muistaa sekin, että päivä ennen vaihtotarjousta Conventumin kurssi oli 1,40 euroa. Kun nyt tarjotaan 1,80 euroa, on vaikea ymmärtää puheita alehinnasta, Nieminen sanoo.

Kymmenen sentin lisähinta osakkeelle tietäisi Pohjolalle runsaan 121 000 euron eli 725 000 markan ylimääräistä menoa. Isompikin lasku voi olla tulossa, sillä Pohjolan ?pihtailusta? harmistuneet piensijoittajat nostavat osakkeidensa hintaa välimiehen edessä.

– Esitämme laskelmia siitä, että osakkeen todellinen arvo on ollut 12 kuukauden keskiarvoa isompi, koska osaketta on vaihdettu vähän ja niin edelleen, Leppiniemi ennakoi.

Kannattaako Pohjolan taistella mitättömän pienen summan takia, kun palkaksi tulee lähinnä ikävää julkisuutta?

– Tämän pienen ryhmän mielestä julkisuus voi olla ikävää, mutta jotkut muut voivat olla kovasti toista mieltä, päälakimies Nieminen muotoilee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?