2001012626 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Amerikan ostoksista ei ole löytynyt luurankoja kaapista

Julkaistu: 7.12.2001 20:23

Ahlstromin ostettua vuosi sitten Windsor Locksin tehtaan amerikkalaiselta Dexter Corporationilta, koko kaupunki oli aluksi kauhuissaan.

Ulkomaisen omistajan eli suomalaisen Ahlstromin tulo pelotti, sillä yli 200 vuotta toiminut perheyhtiö Dexter oli kiinteä osa kaupunkia ja sen suurin työllistäjä. Uuden omistajan pelättiin ryhtyvän suureen saneeraukseen. Tehtaalla on noin 500 työntekijää ja neljä tuotantolinjaa.

Ahlstrom onnistui kuitenkin vakuuttamaan sekä kaupunkilaiset että paikalliset viranomaiset hyvistä aikeistaan, kun se jo viime syksynä ilmoitti uudesta Windsor Locksiin tehtävästä 50 miljardin dollarin tehdasinvestoinnista, joka nyt on valmistunut. Suuriin irtisanomisiin ei ole ollut tarvetta.

Kuitukomposiitit-divisioonan johtajan Jukka Moision mukaan yhtiö on muutenkin ollut hyvin hoidettu eikä kaapista ole löytynyt luurankoja. Dexterin ostos toi yhtiölle myös kuitukangastehtaat Skotlannissa ja Ruotsissa.

USA:n markkinat ovat suomalaisille usein vaikeat, mutta Moision mukaan maihinnousu on helpompi kun mukana on paikallinen kumppani. Ahlstrom on luottanut Windsor Locksin tehtaan täysin amerikkalaisiin käsiin.

Kahden eri kulttuurin yhdistämistä on helpottanut myös Ahlstromin ja Dexterin samanlaiset taustat. Molemmat ovat perheyhtiöitä, jotka ovat aloittaneet toimintansa sahoilta ja jatkaneet siitä erikoispapereihin.

Tuoreimmat osastosta